UPOZORENJE: Budite oprezni sa upotrebom đumbira! Evo kada ne bi trebalo da ga konzumirate…

djumbir

Đumbir treba da se konzumira sa pažnjom, pogotovo ako ga kombinujete sa antikoagulansima, beta-blokatorima i lekovima na bazi insulina.

Moći đumbira su zaista neverovatne. On leči mnoge bolesti kao što su: olakšavanje simptoma artritisa (da se smanje bolovi u mišićima i kostima), jača imuni sistem, pomaže kod mučnine, hemoroida, grčeva, migrene (glavobolje), kašlja, dijareje (generalno pomaže kod problema sa varenjem), podrigivanja, zatvora, spore cirkulacije (poboljšava cirkulaciju i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka), srčanih problema, menstrualnih grčeva, snižava šećer u krvi, holesterol, sprečava rast ćelija raka, oslobađa telo od toksina, itd…

Često se naziva univerzalnim lekom zbog svog preventivnog efekta na mnoge zdravstvene probleme, pa čak i na one ozbiljnije. Zbog svojih antiseptičkih svojstava, koristi se u medicinske svrhe mnogo godina, ali treba imati u vidu da se đumbir ne preporučuje za svaki zdravsteni problem i ne svakoj osobi. Evo ko bi trebalo da ga izbegava:

Trudnice

Postoje snažni stimulansi u đumbiru koji mogu dovesti do bolova u ranoj trudnoći. Posebno u poslednjim nedeljama trudnoće, žene treba da izbegavaju đumbir i da ga uopšte ne koriste.

Osobe koje žele da dobiju na težini

Ovo je najbolja hrana za one koji žele da smršaju, i naravno da nije dobro za one koji žele se ugoje. U stvari, đumbir održava osećaj sitosti i pomaže u rastvaranju masti. Ako želite da se ugojite, đumbir vam ne može pomoći, tako da je bolje da ga izbegnete.

Osobe koje pate od krvih poremećaja

Đumbir stimuliše cirkulaciju, što je generalno dobro, ali ne i za one koji pate od poremećaja krvi kao što je hemofilija.

Osobe koje koriste lekove za krvni pritisak i dijabetes

Ako uzmate lekove za regulisanje krvnog pritiska ili dijabetesa, ne smete uopšte da konzumirate ovu biljku, jer ona može da utiče na efekat lekova u vašem telu. Posebno je rizično ako kombinujete đumbir sa antikoagulansima, beta-blokatorima i lekovima na bazi insulina.

Webtribune.rs