NAUČNICI OTKRILI PRAVU ZVER KOSMOSA: Crna rupa koja će zbrisati našu planetu za samo nekolikom minuta

hvdsfifunsls

Ogromna crna rupa bi mogla da zbriše našu planetu za samo par minuta, a naučnici nemaju predstavu kada bi to moglo da se dogodi.

Oni su ustanovili da se jedna crna rupa u galaksiji NGC 1277 u sazvežđu Persej, na oko 1475 svetlosnih godina od Zemlje, naglo uvećava.

Stručnjaci veruju da ogromne crne rupe nastaju kad i njihove galaksije prilikom spajanja oblaka gasova nakon raspada zvezda. Smatra se da tom prilikom dolazi do ogromne eksplozije i širenja dugih gama zraka svuda u univerzumu.

Ako bi ti dugi gama zraci pogodili naš zaštitni ozonski omotač, on bi bio uništen, a sav život na Zemlji bi bio osuđen na propast.

Crne rupe obično zauzimaju oko 0,1% svoje galaksije, a ova zver zauzima čak 14%!

Prvobitna istraživanja su ukazivala na to da je ova crna rupa 11 puta šira od orbite Neptuna oko Sunca, a to je potvrdio i naučnik Remko van den Boš.

Ipak, suprotno popularnom verovanju, crne rupe ne gutaju sve što im se nađe na putu.

NASA navodi da Zemlja ne bi mogla da upadne u crnu rupu pošto nijedna crna rupa nije toliko blizu našem solarnom sistemu.

„Čak i kada bi se crna rupa našla na mestu našeg Sunca i bila iste mase kao Sunce, Zemlja i ostale planete bi nastavile da orbitiraju oko nje jer bi ona imala istu gravitaciju kao i Sunce“, navode iz NASA-e.

Webtribune.rs