Naslovnica SPEKTAR Ukrajinska igranka se nastavlja: Hezbolah nabavio ruske projektile za američke brodove

Ukrajinska igranka se nastavlja: Hezbolah nabavio ruske projektile za američke brodove

Snažni ruski protivbrodski projektili koje je nabavio Hezbolah daju im mogućnost da ispune pretnju svog vođe upućenu američkoj mornarici.

Kako tvrde izvori upoznati sa arsenalom Hezbolaha, vođa te militantne grupe Sajed Hasan Nasralah je prošle sedmice upozorio Vašington da je njegova grupa sprema nešto za američke brodove raspoređene u regionu.

Dva izvora iz Libana upoznata s arsenalom oružja kojim raspolaže Hezbolah tvrde da je Nasralah mislio na Hezbolahove znatno poboljšane protivbrodske raketne sposobnosti, uključujući projektil “Jakhont” ruske proizvodnje s dometom od 300 kilometara, piše Rojters.

Izveštaji medija i analitičara godinama su ukazivali da je Hezbolah nabavio projektile “Jakhont” u Siriji nakon što su njegovi borci stigli tamo kako bi pomogli predsedniku Bašaru al-Asadu. Hezbolah nikada nije potvrdio posedovanje tog oružja.

Amerikanci kažu da njihove pomorske snage u Sredozemlju – koje se sastoje od dva nosača aviona i njihovih pratećih brodova – imaju za cilj da spreče širenje sukoba odvraćanjem Irana, koji podržava grupe poput Hamasa, Hezbolaha i Palestinskog islamskog džihada.

Hezbolah doživljava američke ratne brodove kao direktnu pretnju. Nasralah je u govoru u petak rekao da ih američki ratni brodovi u Sredozemnom moru „ne plaše“.

[adsenseyu1]

„Pripremili smo se za flote kojima nam pretite“, poručio je. Bela kuća je posle toga saopštila da Hezbolah ne sme da iskorišćava rat Hamasa i Izraela, te da SAD ne žele da se sukob proširi na Libanom.

Jedan od izvora naveo je da su se Hezbolahove protivbrodske sposobnosti enormno razvile od 2006., kada je ta militantna grupa prvi put pokazala da može napasti plovilo na moru tako što je pogodila izraelski ratni brod u Sredozemnom moru tokom rata s Izraelom.

„Tu je Jakhont, a naravno ima i drugih stvari osim njega“, rekao je izvor, ne navodeći pojedinosti.

Dodao je da bi Hezbolahovo korišćenje ovog oružja protiv neprijateljskih ratnih brodova značilo da je sukob eskalirao u veliki regionalni rat.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social