UDARNO – USKORO POČINJE: Šef CDU je upozorio na sukobe unutar EU ako Rusija zatvori gasni ventil

Sa nestašicom gasa unutar Evropske unije, mogli bi nastati značajni sukobi oko potrebe za njegovom distribucijom – kao što je bio slučaj 2015. i 2016. sa izbegličkom krizom, upozorava lider CDU Fridrih Merc.

Prema njegovim rečima, u slučaju krize potrebno je izraditi konkretan plan usaglašen na nivou EU. Da bi to uradio, Merc predlaže da se uzmu u obzir sve moguće mere, do nastavka rada tri nuklearne elektrane u Nemačkoj, navodi nemački list Die Welt.

Lider CDU Fridrih Merc upozorava na borbu oko distribucije gasa u Evropi, piše nemački list Di Welt. „Važno je da nakon objave drugog stepena uzbune od strane saveznog ministra Habeka, usledi konkretan gasni plan dogovoren unutar EU“, rekao je Merc. Prema njegovim rečima, imajući takav plan, Evropa treba da bude spremna za sve scenarije.

„Unutar EU će verovatno doći do značajnih sukoba u vezi sa distribucijom – kao 2015. i 2016. godine u vezi sa izbegličkom krizom “, sugeriše Merc.

Kako podseća publikacija, više od milion ljudi pobeglo je od građanskog rata u Siriji. EU nije bila spremna za krizu, koju su pogoršale odluke bivše kancelarke Angele Merkel, donete bez konsultacija sa evropskim partnerima, navodi Die Welt.

Povodom gasne krize, Fridrih Merc upozorava da bi u slučaju krize u Evropi moglo doći do neravnomerne distribucije, jer ne postoji mehanizam koji bi pravilno raspodelio potrebne količine gasa među svim zemljama EU.

Istovremeno, međutim, Merc upozorava da se ne govori o prekidu isporuke ruskog gasa. „O ovakvim scenarijima ne treba govoriti u javnim izjavama.

Ako se Rusija bude ponašala u skladu sa ugovorima, isporuke će biti nastavljene nakon što se popravke završe“ , naglasio je on.

Godišnji radovi na održavanju baltičkog gasovoda Severni tok počinju 11. jula i obično traju deset dana. U ovom trenutku gas se ne isporučuje preko Severnog toka 1. Veliku zabrinutost izaziva i mogućnost da Rusija možda neće otvoriti gasni ventil nakon popravke, piše nemački list.

Merc je pozvao da se situacija sa budućim snabdevanjem energijom sagleda što je šire moguće. „Treba sagledati stvari sa svih strana – do nastavka rada preostale tri nuklearne elektrane, koje, uostalom, pouzdano snabdevaju strujom deset miliona domaćinstava u Nemačkoj “, poručio je političar.

U međuvremenu, Federalna agencija za mrežu daje sumornu prognozu za zimu: sa trenutnim rezervama gasa Nemačka neće daleko dogurati.

„Ako ostanemo bez ruskog gasa i nastupi umereno topla zima, tada će količine koje su u ovom trenutku uskladištene – uključujući i naše obaveze da transportujemo gas u druge evropske zemlje – biti dovoljne, možda, za mesec ili dva, rekao je predsednik regulatora Klaus Miler u intervjuu za novine medijske grupe Funke.

Međutim, takve brojke su zasnovane na mnogim neizvesnim tačkama, primećuje list. Sada su skladišta gasa u Nemačkoj popunjena nešto više od 60%.

Nemačka je poslednjih godina propustila priliku da se pripremi za vanrednu situaciju: i posle 2014. nastavila je da prodaje skladišta gasa ruskom koncernu Gasprom, navodi Die Welt.

Tek nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, nemačka vlada je pokušala da poveća količinu uskladištenog gasa u zemlji. Od tada je, međutim, Rusija počela da smanjuje isporuke Nemačkoj.

Kancelar Olaf Šolc rekao je u nedelju da želi da spreči neizbežnu eksploziju cena merama podrške vlade, podseća nemački list Die Welt.

Na pitanje novinara da li da pomogne dobavljačima gasa ili bolje potrošačima, Šolc je odgovorio: „Mislim da je važno biti aktivan u obe oblasti“. On je takođe dodao da se to već dešava, a državni zajmovi komunalnim preduzećima pomažu da „cene još nisu skočile u nebo“.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs