UDARNO: Talibani pretrpeli velike gubitke – Avganistanska pobunjenička vojska uništila talibanske snage

Pre nekoliko sati lideri talibanskog terorističkog pokreta, koji je zabranjen u Rusiji, najavili su slanje velike grupe militanata na područje afganistanske provincije Panjshir kako bi stekli potpunu kontrolu nad teritorijom Avganistana.

Međutim, čak i pre nego što su se glavne terorističke snage približile pobunjeničkom regionu, snage provincije Panjshir nazvane Severna alijansa, uništile su nekoliko talibanskih vozila, pucajući u konvoj iz tenkova T-62.

U ovom trenutku talibanskim teroristima suprotstavlja se oko 10 hiljada avganistanskih vojnika i dobrovoljaca, dok snage Severne alijanse, osim oklopnih vozila, lakih i teških, imaju i avijaciju – nekoliko helikoptera i lakih jurišnih aviona, što značajno komplikuje proboj talibana.

Prema preliminarnim podacima, kao rezultat protivnapada snaga Severne alijanse, uništeno je tri desetine terorista, usled čega su talibani bili primorani da zadrže distancu kako ih tenkovi ne bi desetkovali.

Uzimajući u obzir činjenicu da se situacija u Avganistanu dramatično promenila, stručnjaci ne isključuju da bi Severna alijansa mogla dobiti podršku NATO -a i drugih zemalja, što će omogućiti da provincija Panjshir u Avganistanu ostane netaknuta i van uticaja talibana.

Webtribune.rs