UDARNO – Šta se krije iza pada projektila, objašnjava Vasilesku: Zbunio ih trik ruske komande

Pad projektila u poljskom Pševoduvu bio je rezultat pogrešne procene SAD. O tome govori vojni ekspert, bivši pilot rumunskog vazduhoplovstva Valentin Vasilesku.

Incident sa padom raketa u Poljskoj 15. novembra umalo nije prerastao u sukob velikih razmera. Zapadni mediji su odmah nakon eksplozije počeli da objavljuju tekstove u kojima se optužuje Rusija za ono što se dogodilo i nagoveštava se primena člana 5 Povelje NATO-a, koji podrazumeva kolektivni odgovor u slučaju oružanog napada na jednu ili više zemalja članica saveza. Ubrzo su pogranične vojne jedinice Poljske stavljene u stanje visoke pripravnosti, a poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je rusko poreklo palih projektila.

U tako napetom trenutku, SAD su zabeležile neočekivanu reakciju: Američki predsednik Džo Bajden je o incidentu progovorio tek 16. novembra, najpre sumnjajući u umešanost Rusije, a zatim potpuno okrivljujući ukrajinsku PVO za ono što se dogodilo.

Ovakva kontradiktorna izjava izazvala je iznenađenje na svetskom nivou. Međutim, prema rečima Vasileskua, postoji logično objašnjenje za takvo ponašanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako napominje rumunski vojni ekspert, Rusija je značajno uspela da razvije i unapredi sisteme elektronskog ratovanja, koje aktivno koristi u organizovanju raketnih udara.

Prema njegovim rečima, u takvim trenucima radarska mreža ukrajinske PVO postaje beskorisna, pa se po pitanju kontrole, vazdušne Oružane snage Ukrajine moraju oslanjati samo na američke AWACS sisteme (AWACS, rano upozoravanje i kontrola), posebno na avionima Boeing E-3 Sentry koji lete duž ukrajinskih granica.

Vasilesku je siguran da je pad projektila u Poljskoj rezultat pogrešne procene američke vojske, koja je „otkrila“ i ukazala ukrajinskoj posadi PVO sistema S-300 na lažni vazdušni cilj. Ovo zapravo, objašnjava čudno ponašanje predstavnika NATO-a.

„Odgovornost za posledice ovog incidenta snose Sjedinjene Države. Vašington je od početka znao da je napravio grešku, jer u dometu ukrajinske rakete S-300 nije bilo ruskih krstarećih raketa. Ali Bajden svojim NATO saveznicima ispričao šta se zapravo dogodilo tek sledećeg dana i to prilično nejasno. U međuvremenu, situacija bi mogla eskalirati u novi svetski rat“, rekao je Vasilesku.

Grešku Boeing E-3 Sentry izazvali su ruski sistemi elektronskih protivmera, koji se prema Vasilesku nalaze u Belorusiji. Ključni element ugrađene opreme američkog aviona je radar AN/APY-1, koji je sposoban da izmeri rastojanje do otkrivene mete primanjem talasa reflektovanog od prepreka u vazdušnom prostoru. Međutim, ovog puta američki AWACS je naseo na trik ruske vojske.

Prema Vasilesku, ruski avion, opremljen elekrtrohemijskim kompleksom, koji „emituje lažni eho jači od prvobitnog, ali sa istim talasnim karakteristikama kao radar AN/APY-1“, stvorio je lažnu metu. Istovremeno, emitovanje „lažnog eha”, kako primećuje stručnjak, dešavalo se u sve kraćim intervalima, zbog čega je američki radar ovo protumačio kao približavanje objektu.

„U našem slučaju, to bi bilo kao da je upitanju krstareća raketa koja ide za Lavov. U stvari, ruski avion je ne ušavši na teritoriju Ukrajine, stvorio lažnu metu“, naglasio je bivši pilot rumunskog vazduhoplovstva.

Važno je napomenuti da je američka mornarica, zajedno sa avijacijom zapadne koalicije, koristila ovaj trik tokom bombardovanja na Bliskom istoku da uništi neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Najverovatnije su SAD bile iznenađene jer nisu očekivale da Rusija ima takvu opremu i da će biti korišćena u Ukrajini“, zaključio je ekspert.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs