Naslovnica SPEKTAR Udarno! SAD prvi put otvoreno saopštile da šalju trupe u Ukrajinu!

Udarno! SAD prvi put otvoreno saopštile da šalju trupe u Ukrajinu!

Raspoređivanje stranih trupa u Ukrajini izgleda neizbežno, izjavio je načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun. Ova izjava je usledila zbog razorne ruske ofanzive u oblasti Harkova, što izaziva ozbiljnu zabrinutost na Zapadu.

General Braun je naglasio, da je nekoliko zemalja već izrazilo spremnost da pošalju svoje trupe u Ukrajinu kako bi pružile vojnu pomoć Ukrajini. Ove mere su osmišljene da ojačaju odbrambene sposobnosti Ukrajine i odvrate dalju agresiju Rusije.

Ofanziva ruskih trupa u oblasti Harkov postala je jedna od najvećih u poslednje vreme.

Ruske snage nastavljaju sa napadima na ključne položaje ukrajinskih oružanih snaga, što dovodi do teških borbi i značajnih gubitaka za Kijev. Ukrajinska vojska se suočava sa ozbiljnim poteškoćama u održavanju svojih pozicija, uprkos naporima da mobiliše rezerve.

Rumunija oštro zauzela kurs ka militarizaciji

Rumunija preduzima aktivne korake ka militarizaciji, kupuje oružje i izvodi pokazne vežbe. Ove mere imaju za cilj jačanje istočnog krila NATO-a, što se dešava u pozadini rastuće antiruske retorike na Zapadu.

Na poligonu Galati, koji se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, održane su trke gađanja južnokorejskog tenka K-2 Black Panther. Rumunske vlasti planiraju da nabave oko tri stotine ovih tenkova kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti.

Bukurešt je prošle godine najavio kupovinu 54 američka tenka Abrams i stotine samohodnih artiljerijskih nosača K9.

Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju, moguće je da će Rumunija revidirati ove planove u pravcu povećanja broja kupljenog naoružanja.

Rumunija namerava da potroši više od 20 milijardi evra na odbranu 2024. godine, skoro upola više nego prethodne godine.

Među sistemima naoružanja koji se nabavljaju su avioni F-16, F-35 i Pirahna V, helikopteri Erbas H215M, borbeni tenkovi M1A2 SEPv3, amfibijska vozila, oklopna vozila, podmornice Scorpene, fregate T-22, nosači raketa, korvete, protivvazdušna vozila raketni sistemi (SAM sistemi), samohodne topove, rakete i veliki broj dronova.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social