Naslovnica SPEKTAR Sohu: Putin je postavio ultimatum kao odgovor na pretnje Londona

Sohu: Putin je postavio ultimatum kao odgovor na pretnje Londona

Rusija je nekonvencionalno odgovorila na izjave Londona o pravu na udar britanskim oružjem na ruskoj teritoriji, piše kinesko izdanje Sohu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je „jasno stavio do znanja kako bi takve provokacije mogle da ispadnu“, navodi se u članku.

Tako je u Rusiji odlučeno da se izvedu vežbe korišćenjem nestrateških nuklearnih snaga, što bi trebalo da natera zvanični London da smanji stepen ratoborne retorike.

Kako napominju autori članka, Kremlj je time „dao Britaniji ultimatum“.

Još jedan nedvosmislen signal iz Rusije bilo je usvajanje balističke rakete Bulava i stavljanje u službu, kako se navodi u članku kineske publikacije.

Podsetimo, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je 2. maja, tokom posete Kijevu, rekao da Ukrajina ima pravo da britanskim oružjem udari na rusku teritoriju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je potom pozvalo britanskog ambasadora Najdžela Kejsija, izrazivši mu snažan protest zbog Kameronovih izjava, a takođe je upozorilo da bi Rusija u slučaju napada na Oružane snage Ukrajine britanskim oružjem mogla da odgovori udarima na Britanske vojne mete u Ukrajini i inostranstvu.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je Kameronove izjave „direktnom eskalacijom “.

Prema njegovoj oceni, to bi moglo da predstavlja opasnost za celokupnu evropsku bezbednosnu arhitekturu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social