Naslovnica SPEKTAR Udarno! Ruski brodovi krenuli ka SAD- Američka vojska u pripravnosti!

Udarno! Ruski brodovi krenuli ka SAD- Američka vojska u pripravnosti!

Sjedinjene Države prate dolazak ruskih ratnih brodova i aviona u Karipsko more zbog planirane vojne vežbe, koja se očekuje u narednim nedeljama. Ovo se dešava u trenutku kada raste napetost zbog zapadne vojne podrške Ukrajini, navode američki zvaničnici.

Očekuje se da će ruski brodovi posetiti luke u Venecueli i na Kubi, čime Rusija pokušava da uspostavi vojno prisustvo na zapadnoj hemisferi.

Zvaničnici Bajdenove administracije smatraju ovo značajnim, ali ne i zabrinjavajućim. Vojnu vežbu, koja će biti praćena od strane američke vojske, činiće manji broj ruskih brodova i pratećih plovila.

Iako ovo nije prvi put da Rusija šalje svoje brodove u Karipsko more, ova vežba se dešava u kontekstu Putinovih nagoveštaja o mogućim „asimetričnim koracima“ kao odgovor na odluku Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini korišćenje američkog oružja za napade unutar Rusije radi zaštite Harkova.

Zvaničnici su izjavili da je ova vežba deo šireg ruskog odgovora na američku podršku Ukrajini, ali i pokušaj Putina da pokaže da je ruska mornarica i dalje sposobna za globalnu projekciju moći, uprkos gubicima nekoliko brodova usled ukrajinskih napada.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social