UDARNO – Evo zašto je Rusija morala da sruši satelit: Moskva sumnja da SAD pripremaju višesfernu vojnu operaciju protiv Rusije

Vežbe Zapada u Crnom moru bez presedana su pripreme za sveobuhvatnu operaciju protiv Rusije uz učešće Ukrajine“, rekao je vojni ekspert Viktor Murahovski.

NAPOMENA: Ovaj tekst neće biti objavljen na mrežama. Biće objavljen samo na našem Telegram kanalu OVDE

U sredu se američki avion za izviđanje i kontrolu udara E-8C približio ruskoj granici usred velike američke aktivnosti u Crnom moru.

„Avion E-8 Joint Stars za borbenu kontrolu i označavanje ciljeva koju koriste Sjedinjene Države iznad Crnog mora opremljen je radarom bočnog pogleda, koji  omogućava da se vide objekti na zemlji nekoliko stotina kilometara.

Takođe, iz ove letelice mogu da se kontrolišu udarne formacije, taktička i strateška avijacija, krstareće kopnene i balističke rakete.

To sugeriše da SAD i NATO, uz učešće Ukrajine i Gruzije, pripremaju takozvanu multisfernu vojnu operaciju protiv Rusije“, objasnio je član stručnog saveta Vojno-industrijske komisije Rusije.

Stručnjak je podsetio da NATO svakodnevno vrši izviđanje južnih granica Rusije uz pomoć strateških bespilotnih letelica Global Hawk koje poleću iz vazdušne baze Sigonela na Siciliji, kao i iz aviona za elektronsko izviđanje RC-135 sa sedištem u Grčkoj.

Ekspert je primetio da ono što se sada dešava u Crnom moru ne liči na redovne vežbe Severnoatlantske alijanse.

„Ranije nije bilo tako velikog angažovanja snaga na ovom području. U ovim „manevrima“ su i strateški bombarderi B-1B. Raspored vežbi NATO-a, koji se pravi za narednu godinu, nije uključivao ovaj događaj.

Ovi neplanirani manevri alijanse i upotreba turskih dronova Bairaktar ​​od strane ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu su karike u istom lancu u integrisanom izviđanju južnih granica Rusije“, rekao je analitičar.

Podsetimo, 9. novembra je nad Crnim morem otkriven izviđački avion za kopnene ciljeve i kontrolu udara E-8C Ratnog vazduhoplovstva SAD, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Američki avion je patrolirao vazdušnim prostorom iznad Crnog mora 5 sati i 13 minuta. Minimalni prilaz ruskoj granici bio je 35 kilometara.

„Tokom celog leta iznad Crnog mora, izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva bio je praćen radarskom opremom PVO raketnih snaga Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije“ , saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pored toga, razarač američke mornarice Porter je u Crnom moru od 30. oktobra, tanker John Lenthall ušao je 3. novembra, a brod štaba Šeste flote SAD Mount Whitney stigao je 4. novembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ranije, 6. novembra, radi unapređenja metoda korišćenja strateških bombardera na nebu nad morem, izvršeni su letovi dva strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazduhoplovstva, saopštio je ruski vojni resor. Letovi su se odvijali na samo 100 kilometara od ruske granice.

U manevrima su uključene oružane snage američkih regionalnih saveznika u NATO-u: Turske, Rumunije i Bugarske, kao i dve „partnerske“ postsovjetske zemlje – Ukrajine i Gruzije.

U nedelju su komandni brod Mount Whitney i razarač Porter ušli u luku Batumi.

Ovo što se dešava liči na neplanirane akcije stvaranja multinacionalne grupe oružanih snaga u blizini granica Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Obaranje satelita od strane Rusije je dakle poslednja opomena Sjedinjenim državama pred ozbiljan rat, što je po oceni Moskve a na osnovu analiza ruskih tajnih službi uskoro sledilo.

Kako se čini Svetski rat je trebalo da počne uskoro a ako ne počne biće to samo zahvaljujući Rusiji koja je poslala opasnu poruku da će zapadnoj alijansi poobarati sve satelite bez kojih zapadna ratna mašinerija ne može da funkcioniše. 

U narednim danima i nedeljama svakako ćemo saznati šta se ustvari krije iza svega ovog što se od juče događalo.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs