UDARNO: Dve pretnje Bajdena i Putina – Ako nastane potpuni prekid odnosa sledeći je samo svetski rat

Američke diplomate nastoje da ometu konstruktivni pregovarački proces Moskve i Vašingtona, rekao je član Saveta federacije Rusije Aleksej Puškov.

Ruski senator se oglasio povodom izjave bivših američkih ambasadora u Rusiji Majkla Makfola i Aleksandra Veršboa koji su pozvali američkog predsednika Džoa Bajdena da objavi spisak sankcija koje namerava da uvede ukoliko Rusija izvrši navodnu invaziju na Ukrajinu.

„Objavljivanje spiska antiruskih sankcija, koje zahtevaju od Bajdena bivši ambasadori SAD u Moskvi, treba da odigra subverzivnu ulogu na pregovorima o bezbednosnim garancijama. To i jeste njihova glavna svrha“, napisao je Puškov na Telegramu.

Kako je istakao, umesto da pruži bezbednosne garancije, američka strana preti Rusiji „paklenim sankcijama“ što je takođe usmereno na otežavanje diplomatskih kontakata.

Podsetimo, više od 20 američkih bivših ambasadora i pripadnika nacionalne bezbednosti pozvali su američkog predsednika Džozefa Bajdena da objavi spisak svih sankcija koje namerava da uvede ukoliko Rusija izvrši navodnu invaziju na Ukrajinu.

Ruski i američki lideri Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarali su telefonom 30. decembra, drugi put u mesecu.

Kako je saopštio Kremlj, Bajden je zapretio „sankcijama velikih razmera“ zbog situacije sa Ukrajinom. Ruski lider je odgovorio da bi to bila velika greška, jer u tom slučaju može uslediti potpuni prekid odnosa.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE