UDARNO: Američki dalekometni raketni projektili M549A1 stigli u Ukrajinu

Uz haubice M777, u Ukrajinu su stigle i dalekometne granate M549A1.

SAD su Ukrajini dostavile nekoliko desetina hiljada aktivnih projektila velikog dometa M549A1 dometa do 30 kilometara.

Ovo u velikoj meri proširuje udarne sposobnosti ukrajinske vojske, povećavajući površinu koja je obuhvaćena uništavanjem ciljeva za skoro 17 kvadratnih kilometara, u poređenju sa upotrebom standardne municije.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Prvobitno se pretpostavljalo da će standardna municija sposobna da pogodi domete do 24,7 kilometara biti poslata u Ukrajinu, međutim, kasnije su na jednoj od fotografija viđene aktivne rakete M549A1 sa dometom leta do 30 kilometara, a izvor je rekao da je, uporedo sa hiljadama dalekometnih granata, takođe stiglo u Ukrajinu sa konvencionalnom municijom.

Prema zvaničnim podacima, Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile ukupno 90 lakih vučenih haubica kalibra 155 mm. Ovo, s obzirom na relativno visoku mobilnost, može predstavljati ozbiljnu pretnju regionima koji su već uzeti pod kontrolu ruske vojske, kao i snage Luganske i Donjecke Narodne Republike.

Eksperti smatraju da je za otkrivanje i eliminisanje naoružanja dostavljenog Ukrajini potrebno samo neko kraće vreme, međutim, ukrajinski izvori navode da se oružje koje je stiglo već aktivno koristi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs