Dogodilo se upravo suprotno: Zapadni analitičari proglasili rusku rublju za najbolju svetsku valutu

Zapadni analitičari proglasili su rusku rublju za najbolju svetsku valutu. Na tržištu je zaista nastala jedinstvena situacija – sankcije bi navodno trebalo da obore vrednost valute, ali se dogodilo upravo suprotno.

Od početka godine rublja je ojačala prema dolaru za 11 odsto, što je maksimum među tridesetak glavnih valuta sveta, piše „Blumberg“. To je rezultat mera ruske Vlade i Centralne banke, ističu analitičari.

Blokiranje polovine zlatnih i deviznih rezervi Rusije – skoro 300 milijardi dolara primoralo je Centralnu banku da podigne referentnu kamatnu stopu na 20 odsto, da bi zaštitili ušteđevinu stanovništva. Nakon toga su monetarne vlasti ograničile kretanje kapitala. Sada ni pojedinci ni kompanije ne mogu slobodno da šalju novac u inostranstvo – samo sa posebnim dozvolama ili u skladu sa velikim ugovorima.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Uvedena je provizija za kupovinu dolara i evra. Ograničen je izvoz sredstava iz zemlje. Domaći izvoznici su obavezani da prodaju 80 odsto devizne zarade“, podseća osnivač servisa „Košeljok.ru“ Mihail Bogdanov.

Nakon toga su neke mere ukinute, a neke oslabljene, ali rublja je nastavila da jača. Važnu ulogu u tome odigralo je naglo smanjenje uvoza iz EU i SAD.
„Malo kome su potrebni dolari i evri. Nemaju na šta da se troše“, kaže Bogdanov.

Tu su i drugi faktori: mnogi stranci su smanjili poslovanje u Rusiji, smanjila su se putovanja u inostranstvo. Uticao je i prelazak na rublje prilikom plaćanja gasa za „neprijateljske zemlje“.
Kako „Blumberg“ navodi, 20 evropskih kompanija otvorilo je račune u „Gasprombanci“, a još 14 je zatražilo potrebna dokumenta.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Koliko vredi dolar

Međutim, mnogi ne veruju u neočekivano jačanje ruske nacionalne valute. Tvrde da bi bez podrške vlasti dolar vredeo 180 rubalja, te da kurs ne odražava stvarno stanje ruske ekonomije.
„Rublja jača u veštačkim uslovima. U martu je ograničen promet novca u Rusiji.

Mera je iznuđena, ali pravovremena. Prvobitna panika je utihnula. Smanjila se pomama za robom svakodnevne potrošnje. Uspeli su da uspore inflaciju. U martu se ubrzala usled nagle devalvacije rublje i rasta cena stranih proizvoda“, objašnjava glavni ekonomista informaciono-analitičkog centra „Teletrejd“ Mark Gojhman.

Kako dodaje, da bi se odredio stvarni kurs, treba ukinuti valutna ograničenja. Po proceni Gojhmana, dolar verovatno vredi oko 75-80 rubalja.

Međutim, jaka rublja ima i drugu stranu. Glavni prihod budžeta čine porezi od isporuka u inostranstvo, pre svega nafte. Što je niži prihod izvoznika, manje je novca u državnoj kasi. Budžet za 2022. godinu uključuje kurs od 72,1 rublje i cenu ruske nafte Urals od 44,2 dolara po barelu.

Istovremeno, rusko „crno zlato“ sada se prodaje sa velikim popustom. Indija, Kina, zemlje azijsko-pacifičkog regiona stoje u redu za jeftinom sirovinom. Sa druge strane, Vašington nastavlja da udara na ruski finansijski sistem novim merama.

Analitičari nemaju jasnu predstavu kakav će kurs rublje biti u narednim mesecima, te smatraju da sada sve najviše zavisi od odluka Centralne banke Rusije i Vlade. Na primer, regulator je ranije najavio pad prodaje devizne zarade izvoznika na 50 odsto. Po inerciji, dolar bi mogao da padne na 60-65 rubalja. Međutim, pitanje je da li je monetarnim vlastima zaista potrebna toliko jaka rublja. Eksperti smatraju da je kurs u rasponu od 70 do 75 rublji pogodan za ekonomiju i budžet zemlje.