Naslovnica U FOKUSU U Normandiji su počeli da pričaju o iskrcavanju saveznika u Ukrajini

U Normandiji su počeli da pričaju o iskrcavanju saveznika u Ukrajini

Vladimir Zelenski je na ceremoniji u Normandiji povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Evropu izrazio nadu u slično „iskrcavanje“ u Ukrajini. Prenos događaja objavila je Jelisejska palata.

Jedan novinar upitao je Zelenskog, koji je stajao pored francuskog predsednika Emanuela Makrona dok se fotografisao, da li očekuje da će jednog dana „saveznici sleteti u Ukrajinu“.

„Nadam se“, odgovorio je Zelenski.

U isto vreme, Makron se, čuvši pitanje, osmehnuo, namignuo, a zatim stavio ruku oko vrata Zelenskog.

Jubilarni događaji u Francuskoj povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga održani su u četvrtak. Rusija nije pozvana na proslavu.

Iskrcavanje američkih, britanskih i kanadskih snaga u francusku Normandiju i Bretanju dogodilo se u okviru desantne operacije Overlord 6. juna 1944. godine.

Ovaj dan je ušao u istoriju kao Dan D. (Dan D je opšte prihvaćena američka vojna oznaka za dan početka bilo koje vojne operacije).

Makron početkom maja nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije linije fronta i dobije odgovarajući zahtev iz Kijeva.

Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje“ su se složile sa ovim pristupom. Kako je pisao list Mond, lider Pete republike želi da stvori evropsku koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu.

Ruski lider Vladimir Putin je, govoreći o takvoj retorici, istakao da predstavnici NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social