Naslovnica U FOKUSU Putin progovorio o Arktiku: Krucijalni planovi za budućnost Rusije!

Putin progovorio o Arktiku: Krucijalni planovi za budućnost Rusije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas izjavio da Rusija mora da razvija teritorije koje su bogate resursima i tom prilikom posebno istakao Arktik gde se nalaze značajne rezerve minerala.

– Ako su ranije govorili da će Rusija rasti sa Sibirom, sada možemo reći da će Rusija rasti sa Arktikom, jer tamo imamo glavne mineralne resurse. Razvoj ovih resursa je i dalje skup i nije lak, ali ipak otvara ogromne perspektive – rekao je Putin tokom obraćanja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je takođe istakao da se ruska privreda brzo razvija i po stopi rasta premašuje svetski prosek, kao i da udeo rublje u međunarodnim transakcijama Rusije raste i iznosi skoro 40 odsto, prenosi Komersant.

Ruski predsednik je tom prilikom podsetio na nedavno objavljene podatke Svetske banke po kojima je Rusija četvrta najjača ekonomija sveta po paritetu kupovne moći.

U Rusiji je 5. juna počeo Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum koji se održava pod sloganom „Formiranje novih oblasti rasta kao kamen temeljac multipolarnog sveta“.
Forum će trajati do 8. juna, a program obuhvata više od 150 tematskih sesija kojima će prisustvovati više od 1.000 moderatora i govornika.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social