Naslovnica SPEKTAR U Nemačkoj sumnjaju u izglede Ukrajine, Zapad pogrešno kalkulisao

U Nemačkoj sumnjaju u izglede Ukrajine, Zapad pogrešno kalkulisao

Zapad je u više navrata propustio da održi obećanja i napravio je spoljnopolitičke pogrešne procene, pa su izgledi za „pobedu” Ukrajine daleko od očiglednih, piše nemački novinar Gabor Štajngart u članku za Focus onlajn.

„Iskustvo neuspešnih zapadnih intervencija i oslobodilačkih ratova ne znači da Ukrajinu čeka kapitulacija, ali izaziva sumnju u pobedničke slogane zapadnih političara“, navodi se u listu.

Došlo je vreme da se razmisli o strukturi novog evropskog sveta, koji je jednostavno dužan da vodi računa o ruskim interesima, siguran je Štajngart.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je takođe podsetio da je Rusija profitabilan ekonomski partner i blizak sused Nemačke. Upravo ti faktori razlikuju američke interese od nemačkih. Geografija se ne može zanemariti, rekao je Štajngart.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da se dug i trajni mir u Evropi može postići samo uz učešće Rusije. Ona je ranije napomenula da je u budućnosti neophodno nastaviti rad na zajedničkoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi u saradnji sa Moskvom.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu operaciju u Ukrajini. Vladimir Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema njegovim rečima, krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

Webtribune.rs