TVRĐAVA JE PALA: Italijanski Eni otvara račun u rubljama u Gasprombanci

Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je da će iz predostrožnosti otvoriti račun denominovan u rubljama u Gasprombanci.

Kompanija želi da obezbedi da „prođe“ njena sledeća uplata za ruski gas koja dospeva u „narednih nekoliko dana“, prenosi portal Politiko.

Saopštenje Enija usledilo je nakon što je Evropska komisija poslala u ponedeljak zemljama članicama EU ažurirane smernice o načinu plaćanja ruskog gasa u kojima se ne zabranjuje izričito otvaranje računa u rubljama, napominje Politiko.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Portpaol EK je, međutim, u utorak izjavio da otvaranje računa u rubljama predstavlja kršenje zapadnih sankcija Rusiji uvedenih zbog napada na Ukrajinu, što je ponovo stvorilo konfuziju.

U tekstu se podseća da je u dopunjenim smernicama Komisije navedeno da kompanije iz EU mogu da obavljaju plaćanje bez kršenja sankcija tako što će otvoriti račune u banci koja je za to određena (Gasprombanci) u valuti koja je predviđena njihovim ugovorima s Gaspromom, što znači u evrima ili dolarima.

Prema uputstvu, plaćanje će se smatrati izvršenim uplatom dolara ili evra na te račune u Gasprombanci.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Deponovanjem sredstava u valuti predviđenoj ugovorima, kompanije nemaju više nikakve dodatne radnje sa njihove strane vezano za plaćanje, čime se izbegava da budu umešane u poslove s ruskom centralnom bankom, koja je pod sankcijama, i koja je mogući učesnik u konvertovanju evra odnosno dolara u rublje, navodi se u smernicama.

U dokumentu se, međutim, nigde izričito ne zabranjuje otvaranje računa u rubljama.

Eni je u saopštenju naveo da će privremeno otvoriti dva računa ne dovodeći u pitanje svoja ugovorna prava, koja i dalje predviđaju plaćanje u evrima, dodaje Politiko.

(tanjug)