Zoran Milanović: Ostajem pri stavu da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da ostaje pri stavu da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promeni izborni zakon BiH tako da Hrvati biraju svoje predstavnike.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da će kao sukreator spoljne politike, hrvatskom ambasadoru pri NATO-u Mariju Nobilu dati instrukciju da glasa protiv pristupanja Švedske i Finske tom savezu. Milanović je kazao i da će generalnom sekretaru NATO uputiti dopis u kojem će obrazložiti svim članicama zašto je za Hrvatsku važna izmena izbornog zakona u BiH.

On je poručio da će „do zadnjeg trenutka govoriti i upozoravati da je zadnja na Hrvatskom saboru koji može i ne mora dići ruke za ratifikaciju tog pristupa“.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„To ne bi bio čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku. U tom slučaju bi se istog trenutka rodio neverovatan interes za Hrvatsku i njene problem“, rekao je hrvatski predsednik.

On je ocenio da će u slučaju da Sabor ratifikuje pristup značiti da je Hrvatska „poklonila jedino porodično srebro, jedini instrument i polugu uticaja koju u ovom trenutku ima da bi rešila ozbiljan problem koji se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni“.

Milanović je podsetio da je Tuska protiv ulaska Švedske i Finske u NATO čime je pokazala, kako je rekao, kako se ponašaju države koje brinu o svojim interesima i o svojim spoljnopolitičkim ciljevima i za to koriste sve raspoložive, legalne instrumente.

„Čak i onda kada se ne moramo slagati s onim što traže, na primer šta Turska traži, pogotovo od Švedske, Turska ima pravo na to. I zato danas NATO nije mogao da donese nikakvu odluku“, zaključio je hrvatski predsednik.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

On je ocenio da „Hrvate u BiH kao politički entitet“ razaraju i optužio premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića da učestvuje u tome zajedno sa nekoliko saradnika. Milanović je dodao da Plenković zbog „svojih ambicija u EU dopušta da Hrvatsku razvlače kao bludnicu po cesti“.

Iz vlade Hrvatske su više puta istakli da podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO, a ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman nedavno je kazao da je siguran da će hrvatski ambasador pri NATO Mario Nobilo poslušati vladu kada bude glasanje o toj temi, odnosno „razumno mišljenje koje je u skladu sa hrvatskim obavezama u NATO-u i podršci politici otvorenih vrata“.

(beta)