Naslovnica SPEKTAR TRESE SE BOSNA ZBOG SVEDOČENJA: Srpski svat ubijen da bi počeo rat,...

TRESE SE BOSNA ZBOG SVEDOČENJA: Srpski svat ubijen da bi počeo rat, evo ko je organizator .. – VIDEO

[adsenseyu2]

radoncic

[adsenseyu3]

Prošlonedeljno svedočenje predsednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića u slučaju Nasera Keljmendija, pred Osnovnim sudom u Prištini, izazvalo je oštre i negativne reakcije SDA Bakira Izetbegovića.

Iz Predsedništva te stranke navode da su, uprkos ranijim iskustvima sa Radončićem, „zaprepašteni insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama” koje je on izneo.

„Posebno su nedopustive, i zbog toga ih sa prezirom odbacujemo, netačne i zlonamerne konstatacije izrečene u vezi sa ulogom Alije Izetbegovića. Uvek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne istorijske činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje”, naglašeno je u saopštenju SDA.

Kao svedok tužilaštva u slučaju Keljmendi, koji je osumnjičen za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i moguću umešanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu, Radončić je izjavio da je za ubistvo Delalića odgovorna „bošnjačka državna mafija” i da su ga likvidirali da „ne bi otkrio desetak političkih ubistava”. To je, kako je rekao, Delalić najavio u intervjuu „Slobodnoj Evropi” dva dana pre nego što je ubijen.

[adsenseyu1]

Rukovodstvo SDA posebno su potresle Radončićeve izjave koje je, nakon što je Delalića opisao kao „jednog od najpoznatijih ljudi u BiH”, kao „jednu od ikona rata”, direktno povezao sa Alijom Izetbegovićem i ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji.

„U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH”, kazao je Radončić dodajući, između ostalog, i to da je u javnosti, nekoliko meseci nakon što je Delalić ubijen, „bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac”.

[adsenseyu4]

Odgovarajući na pitanja sudije, Radončić je u jednom trenutku, kako su preneli mediji, izjavio da je Delalić „bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu” i da je „bio duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika (Alija) Izetbegovića”.

Dodao je da je Delalić dva dana pre smrti „dao ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba”. Kopije tog intervjua, objavljenog nakon što je Delalić ubijen, Radončić je predao sudiji.

Iz SDA najavljeno je da će konačan stav o svedočenju Radončića i nekim drugim aktuelnim događanjima saopštiti javnosti nakon današnjeg zasedanja kolegijuma i Predsedništva te stranke.

Nekoliko dana pre odlaska u Prištinu na svedočenje Radončić je, govoreći o trenutnim odnosima SDA sa kojom je, kako je naveo, ušao u koalicioni odnos „iz nužde, da bi se stabilizovali odnosi u Federaciji BiH”, za jednu sarajevsku televiziju izjavio da on sa Izetbegovićem ima vrlo službene odnose. „Ne radi se tu o nekom velikom prijateljstvu.

Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji medved kojeg će neko vodati po vašarima”, rekao je tada Radončić.

(Politika.rs)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]