TRAMP U NEVERICI – NEZAPAMĆEN ZAOKRET NEMAČKE: „Severni tok 2“ je samo početak, od Rusije nam treba MNOGO VIŠE

cvsh823gdwhj

S obzirom na to da su njihove nuklearne elektrane i elektrane na ugalj ugašene, nemačka potražnja za gasom će nastaviti da raste jer evropska proizvodnja natavlja da opada. Ubrzo će Nemačkoj možda trebati više gasa nego što Severni tok 1 i 2 mogu da isporuče.

Najavljeni novi LNG terminal se posmatra kao ustupak Vašingtonu, ali se isto tako lako može koristiti od strane ruskih LNG dobavljača.

Tokom godina kada su se SAD i njihovi partneri u Poljskoj i Baltiku borili protiv gasovoda Severni tok 2, uvek je bilo očigledno da je Nemačka bila ta koja je vodila igru. Takođe je bilo očigledno da bi ovo bio klin koji bi na kraju dozvolio Nemačkoj da vodi politiku nezavisnu od SAD.

Severni tok 2 jeste i uvek je bio reakcija na američko mešanje u evropsku energetsku politiku, čiji je ciklus počeo sa propadanjem gasosovda Južni tok 2013. godine.

Iz perspektive EU, menjanje pravila pod kojim bi Južni tok funkcionisao nakon što su potpisani ugovori o tome, bio je način za sticanje moći nad Rusijom i Gazpromom. Kao i pomoć iz SAD i EU  demonstrantima u Kijevu koju su dobili da sruše vladu Janukoviča.

Ta operacija je imala za cilj da ukrajinske gasovode stavi pod kontrolu EU gde bi oni mogli da diktiraju uslove Gazpromu i uguše profit od njihovih isporuka gasa. To bi takođe dalo prednost NATO-u i EU na zapadnoj granici Rusije i ne bi bilo ništa što bi Putin mogao da učini kako bi zaustavio SAD da postave svoje nuklearke ciljajući na Moskvu.

Šteta za njih što to nije fukcionisalo na taj način.

Ovo je jedan od razloga zašto su SAD toliko razjarene zbog Rusije i Putina oko Ukrajine. 

Očigledno, drugi su bili sprečeni da preuzmu Krim i zauvek izgubili priliku da zgrabe luku u Sevastopolju.

Pa, zašto lekcija iz istorije?

Jer je nemačka kancelarka Angela Merkel upravo objavila da će dugo odlagani LNG terminal biti izgrađen od strane Nemačke uz državnu pomoć. Vidite, LNG, ili tečni prirodni gas, nije baš tako profitabilan za evropske kupce, inače bi ovaj uvozni terminal pronašao dovoljno podrške u privatnom sektoru.

Dakle, Merkelova je najavila mali ustupak Trampu bacajući nešto novca na neke LNG uvozne terminale koje bilo koji dobavljač može da koristi, i koristiće ih.

Politički, to Merkelovu ne košta ništa.

Ono što ovo priznaje jeste ono što je zamenik predsednika Gazproma Aleksandar Medvedev rekao u maju. Svi bi trebalo da zaborave na borbu oko Severnog toka 2, jer će Nemačkoj biti potreban Severni tok 3.

Dakle, da, nemačka izgradnje LNG uvoznih terminala je prilika da američke kompanije prodaju Nemcima nešto gasa. Međutim, to takođe znači da Novatek može prodavati LNG Nemačkoj iz svog masivnog Jamal projekta na Baltičkom moru i i dalje smanjivati isporuke SAD-a.

Istovremeno, Saudijci su spremni da kupe 5 milijardi dolara učešća u Novatekovom novom projektu pod nazivom Arktik 2 u Sibiru.

Zašto?

Pa, to bi mogao biti mito da Rusi nastave da ćute o aferi Kašogi, ali je najverovatnije u pitanju lokacija.

Troškovi transporta su važni u LNG igri. Tačka. Trošak prenosa gasa sa jednog mesta na drugo je veliki pokretač konačne cene i profitabilnosti.

Isto važi i za valutnu arbitražu. A Trampova lična ratobornost prema Rusiji da oslabi rublju dok povećava cene nafte i gasa samo pogoršava razliku u ceni između ruskog i američkog gasa.

Takođe, ako Amerika dobija ovaj rat sankcijama i tarifama i primorava Nemce da se povinuju, zašto onda Tramp odustaje od izbacivanja Irana iz SWIFT sistema međunarodnih elektronskih novčanih transfera?

Može li to biti zbog toga što se SWIFT-ova pretnja kao finansijskog nuklearnog oružja koje je nekada bio, sada lako može oboriti kao Tomahavk rakete koje se približavaju raketnoj bateriji Pancir-S2?

Najava evropskog vozila za specijalne svrhe, kao i Mosvkino sprovođenje lične verzije SWIFT-a su kredibilna sredstva odvraćanja od vrste finansijskog maltretiranja koje je Bela kuća koristila decenijama.

A sve to proističe iz američkog nuklernog oružja u Iranu 2012. godine sa Obaminim sankcijma, čime je Iran isključen iz SWIFT-a. A onda su tu bile pretnje protiv Rusije 2014. godine oko, čega? Krima.

To je podstaklo Putina da deluje kako bi izgradio domaću verziju SWIFT-a, sistem koji Kremlj reklamira da ima međunarodnu podršku. Transakcije koje se odvijaju kroz ruski sitem ne mogu i neće biti nadgledane od strane američkih finansijskih vlasti. Sve što SAD mogu da urade je da prete sankcijama, po “Pravilima Magnitskog,“ bankama i kompanijama zbog toga što posluju sa ljudima za koje SAD tvrde da su “loši ljudi.“

A sada čak ni to neće još dugo funkcionisati. Povezan svet je onaj koji se opire kontroli.. To je ono što prolazi kao spoljna politika ovih dana. Jeftino moralisanje kako bi se zaštitili neodrživi poslovni modeli i imperijalne ambicije.

Dakle, zbog toga smo otvorili lekciju iz istorije. Sve je povezano kao jedna velika mreža uzroka i efekta, akcija/reakcija.

I zato je na kraju dana važno podsticanje. I, kako Saudijci sada saznaju, mito ne funkcioniše toliko dugo. Na kraju se troškovi povećavaju do tačke u kojoj ih ne može prevazići ni jedan iznos novca.

Tramp je osvojio malu pobedu ovde. SAD će prodati Nemačkoj nešto gasa nakon izgradnje ovih terminala. Merkelova će platiti svoj “fer udeo“ u NATO-u tako što će previše platiti nešto gasa, dok će njeno trošenje na odbranu održavati na prihvatljivom nivou za rastuću levicu u Nemačkoj.

Ali, veliki pobednoik na kraju je ruska/iranska osa koja je Trampov blef sankcijama, tarifama i protekcionizmom okrenula tako da se nemački politički podsticaji okrenu na njihovu stranu knjige, zaključuje analizu Tom Luongo.

Webtribune.rs