TRAMP KRENUO DA IZOLUJE IRAN PA IZOLOVAO AMERIKU: Saveznici SAD se izmakli a Putin „kupi kajmak“

tramp2

U nameri da izoluje Iran, Donald Tramp je izlaskom iz nuklearnog sporazuma sa Iranom izolovao Ameriku.

Naime, Ujedinjene nacije, Evropska unija, Kina i Rusija izrazili su žaljenje i zabrinutost zbog američke odluke o povlačenju koja je jedino obradovala Izrael i Saudijsku Arabiju, koji su sve vreme i lobirali za to, svaki na svoj način – Izrael preko Trampovog zeta Džereda Kušnera, a Saudijska Arabija kupovinom američkog oružja i investicija za 450 milijardi dolara.

Donald Tramp je verovao do zadnjeg momenta da će mu podršku dati i večiti saveznik Velika Britanija, međuitim ona mu je ovoga puta okrenula leđa. Velika Britanija, kao i ostale države potpisnice sporazuma, Francuska, Kina, Nemačka i Rusija, ostale su dosledne potpisanom ugovoru i ne žele da izađu iz njega.

U svom obraćanju naciji Donald Tramp nije dao argumente za nedostatke nuklearnog sporazuma, već je samo rekao da je “sporazum tako loš da bi Iran mogao da se vratiti proizvodnji nuklearnog oružja vrlo brzo nakon raskidanja sporazuma, čak i ako bi ga potpuno poštovali i da taj sporazum ne čini ništa da spreči iransku podršku terorizmu”.

Da je njegova argumentacija za izlazak iz sporazuma jako tanka, govori i činjenica kako je naveo da “nuklearni sporazum s Iranom nije ograničio iranske aktivnosti u Siriji, Iraku i na drugim mestima” što nema veze sa samim potpisanim nuklearnim sporazumom.

Da predsednik SAD ne poznaje različitosti između militantnih grupa na Bliskom istoku, dokazuje i njegova izjava kako je “iranski režim glavni državni sponzor terorizma i podržava palestinski Hamas, libanski Hezbulah, talibane i Al Kaidu”.

Da je predsednik Tramp pročitao bilo koji tekst o džihadističkim grupama, shvatio bi da Iran, koji zaista finansira Hezbulah, Hamas i Hute u Jemenu, i da palestinski islamski džihad, ne može da bude sponzor avganistanskim talibanima i Al Kaidi. Jer, osim ideoloških razlika, iranska Revolucionarna garda i libanski Hezbulah u Iraku i u Siriji vodili su i vode i dalje krvave bitke upravo sa pripadnicima Al kaide koje financira upravo najveći američki saveznik, Saudijska Arabija. Također, talibani u Afganistanu.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamenej rekao je da je Tramp u svom govoru “izrekao najmanje deset laži” i da će “svako ko zapreti iranskom narodu izgubiti” obraćajući mu se direktno se rečima: ”Trampe, ti ćeš umreti i poješće te zmije i crvi, a Iran i njegov narod će opstati.”

Sa druge strane, iranski predsednik Hasan Rohani koji važi za umerenog političara, rekao je da će Iran ostati deo međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla da okonča ograničenja na koja je pristala u vezi svojih aktivnosti obogaćivanja uranijuma. Na početku sednice iranskog parlamenta, odbornici su zapalili američku zastavu i kopiju sporazuma uzvikujući “Smrt Americi”.

Čini se da će i iz ove krize najveću korist izvući Vladimir Putin i Rusija. Putin je u Siriji saveznik sa Iranom, a sa predsednikom Izraela je u prijateljskim odnosima. Do sada je uvek balansirao između dve strane.

Putin, kao stari obaveštajac, jedini u sirijskom ratu ima dobre odnose sa režimom Bašara al Asada i njegovim sirijskim najvećim neprijateljom Izraelom. U Izraelu živi milion ljudi poreklom iz Rusije, a saradnja između dve zemlje je u svim segmentima na najvišem nivou. Putin sigurno neće da propusti priliku da se sada nametne kao glavni posrednik između Izraela i Irana.

Osim Rusije, i Kina će sigurno imati veliku korist s obzirom na to da sa Iranom ima razvijene trgovinske odnose, a sada bi posle uvođenja sankcija Teheranu mogla da poveća svoju prisutnost na tom području. Ovaj američki izolacionizam, dobra je prilika da se i Evropska unija napokon nametne kao sila koja kreira događaje, a ne kao ona koja na njih samo reaguje.

(Večernji list)