Naslovnica IZA OGLEDALA “Torpedo Sudnjeg dana“: Ovim će oružjem Rusi zbrisati neprijatelje zauvek

“Torpedo Sudnjeg dana“: Ovim će oružjem Rusi zbrisati neprijatelje zauvek

[adsenseyu3]

Torpedo bi prema procenama mogao da izazove cunami visine 500 metara i prodre 1500km u teritoriju SAD uništavajući momentalno sve priobalne gradove i stanovništvo.

fhdseru23hdgsdj

[adsenseyu2]

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov potvrdio je da su u sredu ruske televizijske stanice greškom prikazale slike modela nuklearnog sistema „Statusa–6“.

Radi se o projektu, čiji se detalji čuvaju u tajnosti, i koji je namenjen za nanošenje nuklearnih udara na priobalne gradove i druge objekte. Može se reći da je to ogromna podmornica–nosač nuklearnog oružja, sa dometom od oko 10.000 kilometara, koja se kreće na dubini od oko 1.000 metara.

Podsetimo, ranije je Vladimir Putin izjavio da Rusija razrađuje sistem koji bi mogao da neutrališe bilo koji raketni štit.  Za sada nema podataka o mnogim ključnim elementima „Statusa–6“, ali poznato je da će osnov novog sistema činiti nuklearne podmornice „Belgorod“ i „Habarovsk“, čija je izgradnja u toku.

Poznati sovjetski naučnik Andrej Saharov je još početkom 60–ih godina podržavao projekat stvaranja strateškog torpeda T–15, koji bi trebalo da bude opremljen bojevom glavom sa kapacitetom 100 megatona.

[adsenseyu4]

Domet sistema „Status–6“ se može uporediti sa dometom interkontinentalnih balističkih raketa, ali, za razliku od njih, „Status–6“ ne potpada ni pod jedan sporazum o smanjenju naoružanja. „Torpedo“ bez nuklearnog eksploziva, sa tačke gledišta važećih normi međunarodnog prava, može da se izvozi u druge zemlje. Rusija bi tako mogla da proda ove sisteme, razume se bez nuklearnih bojevih glava, Kini ili Indiji.

Najveći ruski gradovi se uglavnom nalaze unutar kontinenta ili na obalama relativno zatvorenog Baltičkog i Crnog mora, stoga širenje ove vrste naoružanja skoro da ne ugrožava bezbednost Rusije.[adsenseyu6]

https://youtu.be/7YuE10rJsl4

„Torpedu“ treba nekoliko dana ili čak nedelja kako bi stigao do cilja. Teoretski gledano, on bi mogao da „dobije naređenje“ da se samouništi ukoliko u međuvremenu dođe do mirnog rešenja. To bi pomoglo da se izbegne nuklearni rat

Prvema procenama, torpedo koji bi trebalo da pokreće nuklearni reaktor bi mogao da bude dugačak trideset metara dok bi mu domet bio oko 10 000 km, jačina eksplozivnog punjenja iznosila bi 100 megatona.

[adsenseyu1]

Primera radi, najjača ikada napravljena i detonirana bomba, ruska “Car bomba“ imala je snagu manju od 60 kilotona, što je tri puta više od bombe bačene na Hirošimu.

Eksperti postojanje planova za ovu bombu povezuju sa tajnim projektom izgradnje podmornice najnovije greneracije u Severnodvinskom brodogradilištu od strane specijalizovanog biroa “Rubin“ iz Sankt Peterburga.

Projekat o kome mediji spekulišu zaveden je pod rednim brojem 09851- nuklearna podmornica Khabarovsk, koja bi po procenama mornaričkih eksperata SAD trebala da nosi 6 ovakvih torpeda.

Smrtonosni torpedo prema ruskim medijima zamiljen kao “ robotska mini-podmornica“, sposobna da dostigne brzinu od 185 km/h i izbegne praćenje.

Torpedo bi prema procenama mogao da izazove cunami visine 500 metara i prodre 1500km u teritoriju SAD uništavajući momentalno sve priobalne gradove i stanovništvo.

Ovo oruje je zamiljeno u cilju totalnog uništnja protivničke žive sile, odbrane i infrastrukture, osim silovitog udara koji bi zbrisao najmanje četvrtinu SAD, intenzivno zračenje onemogućilo bi bilo kakav život na pogođenom podrućju.

Zbog toga ovo oružje u Rusiji nazivaju “Torpedo Sudnjeg dana“ i njegova primarna svrha bi bila isključivo kao oružje odmaze u slučaju eventualnog nuklearnog udara na Rusiju.

(Sputniknews,Pravda)[adsenseyu5][adsenseyu5]