The National Interest : Rusija bi mogla da udari kritičnu zapadnu infrastrukturu kao odmazdu za Severni tok

U Americi su se uplašili odgovora Rusije na sabotažu Severnim tokom, pišu autori The National Interest (NI). 

Govoreći na ceremoniji prijema novih regiona u sastav Ruske Federacije, Vladimir Putin je održao veoma oštar govor u kojem je nedvosmisleno kritikovao kolektivni Zapad.

Govorio je o tome da hegemonija SAD i njenih vazala postaje totalitarna i despotska, kao i o „novom rasizmu“ – svi koji ne žele da se povinuju Zapadu odmah se zapisuju kao varvari i divljaci.

Putin je, između ostalog, pomenuo i situaciju sa sabotažama na gasovodima sistema Severni tok. Predsednik RF je direktno svalio krivicu za podrivanje gasovoda na Anglosaksonce.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Anglosaksoncima sankcije više nisu dovoljne, oni su prešli na sabotažu – neverovatno, ali istinito. Organizovanjem eksplozija na međunarodnim gasovodima Severni tok koji idu po dnu Baltičkog mora, oni su zapravo započeli uništavanje panevropske energetske infrastrukture“, rekao je Putin otvoreno.

Takođe je napomenuo da je to jasno svima koji imaju koristi od ovoga. Iza sabotaže stoji onaj ko će imati koristi. Ove reči su ozbiljno uplašile američke predstavnike. Kako navodi NI, moguće je da će Moskva razmotriti opciju uzvratnih udara na kritičnu zapadnu infrastrukturu.

Webtribune.rs