„The Herald“: Rusija napušta dolar, ali tek predstoji najgore za SAD

Proteklih nedelja iz Rusije, Brazila, Argentine i niza drugih zemalja stigle su izuzetno zanimljive vesti vezane za američki dolar. Svima im je zajednička jedna stvar- ove zemlje počinju da koriste alternativne valute umesto dolara.

Argentina je najavila da će prestati da koristi američki dolar, i da će umesto toga koristiti juan za plaćanje uvoza iz Kine. Rusija, Brazil, Francuska i neke zemlje članice ASEAN-a takođe su odlučile da koriste juan i svoje nacionalne valute u trgovini sa Kinom.

Stručnjaci navode, da su Sjedinjene Države „naoružale“ dolar, koristeći svoj status međunarodne rezervne valute, da kontrolišu globalne transakcije i vrše pritisak na svoje konkurente. Ova situacija zabrinjava mnoge zemlje, jer ih zavisnost od dolara čini ranjivim. U tom kontekstu, proces dedolarizacije dobija na zamahu u svetu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Sve veći američki savezni dug, divlje promene u dolaru i neizvesnost kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, doveli su do toga, da mnoge zemlje izgube poverenje u dolar“, prenosi „The Herald“.

Jedna od prvih država koja je započela dedolarizaciju je Rusija. Ona je pre nekoliko godina počela da smanjuje udeo američke valute u svojim rezervama. Nakon nje, druge države su to počele da rade. Stručnjaci veruju da je najgore po SAD predstoji, jer se uskoro mogu suočiti sa zaista strašnim posledicama. To će se dogoditi ako Kina konačno odustane od dolara.

„Kada Kina odustane od dolara, posledice po SAD mogu biti ozbiljne“, smatraju stručnjaci „The Heralda“.

Status SAD u svetskoj areni će oslabiti, kao i dolar. Mnoge države će izabrati da trguju sa Kinom i Rusijom, koristeći juan kao glavnu valutu. Kao rezultat toga, formiraće se novi nalog za trgovanje, koji će imati ozbiljan uticaj na prirodu plaćanja, i međunarodne devizne rezerve.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte