TAJNE SLUŽBE I ZAGONETNA UBISTVA: Likvidacije kišobranima, cigarama, čajevima …

kisobran

Mnogi agenti i političari širom sveta ubijani su na najbizarnije načine – kišobranom, šoljicom čaja, cigarama ili gasom.

Kako podsećaju portali, a prenosi agencija Srna, sve to je korišćeno za ubistva ljudi koji su smetali određenim centrima moći.
 Poznat je slučaj Aleksandra Litvinjenka, ruskog agenta koji je prebegao u London, a za kojeg se veruje da je stradao od šolje čaja popijene u baru. Navodno, u njoj je bio o radioaktivni polonijum 210.

Jedna cigara sa nervnim otrovom botoksom bila je namenjena nekadašnjem kubanskom lideru Fidelu Kastru, kao i šejk od čokolade „obogaćen“ otrovnom tabletom. Bilo je i mnogo drugih pokušaja – mašta američkih agenata nije poznavala granice kada je reč o planovima za atentat na Kastra, napominje „Dojče vele“.

Posebno je neobično ubistvo bugarskog disidenta Georgija Markova, koji je ubijen 1978. godine, i to kišobranom. Hodajući preko mosta Vaterlo u Londonu osetio je ubod u nogu. Tri dana kasnije bio je mrtav. Na vrhu kišobrana kojim je uboden nalazila se kuglica sa otrovom.

Krajem pedesetih godina prošlog veka agent KGB-a Bogdan Stašinski ubio je dvoje ukrajinskih nacionalista posebnim pištoljem tako što im je iz neposredne blizine poprskao lice otrovnim cijanidom.

Na aerodromu u Kuala Lumpuru nedavno je umro Kim Džong Nam, polubrat severnokorejskog predsednika Kim Džong Una. Dve žene su njegovo lice natrljale „VX-om“, otrovom koji napada živce i opstruiše rad disajnog sistema.

Nekadašnji ruski agent Sergej Skripal pronađen je u nedelju, 4. marta, u Solsberiju, na jugu Velike Britanije, bez svesti. Veruje se da je bio u kontaktu sa nervnim gasom.

Za najveći broj ovih slučajeva nikada nije dokazano ko je naručilac ili izvršilac, jer su ubistva izvedena profesionalno i, uglavnom, bez svedoka.

(Srna)