TAJNA PIKASOVE PLAVE BOJE Donela mu je slavu i bogatstvo, ali je krila mračnu priču

pikaso

Pablo Pikaso bio je jedan od najuticajnijih i najpoznatijih umetnika dvadesetog veka. Pored toga što se smatra ocem kubizma, zajedno sa Žoržom Brakom, takođe je napravio veliki uticaj na simbolizam i nadrealizma.

Tokom svoje duge i plodne karijere uspeo je da se pozicionira kao jedan od najuticajnijih i najbogatijih umetnika svih vremena. Međutim, kao i svaki veliki umetnik, Pikaso se suočio sa siromaštvom i teškoćama u mladosti.

Prema rečima njegove majke Marije, prve reči koje je Pikaso izgovario su „piz piz“, što je skraćeno od „lapiz“ (španska reč za olovku).

U mladosti, Pikaso je pokazao veliki talenat za crtanje. Uzor mu je bio otac Don Hose Ruiz i Blasko, koji je i sam bio slikar i profesor umetnosti u jednoj umetničkoj školi. Njegov otac bio je poznat po naturalističkom prikazu ptica.

Kao sin uglednog akademskog slikara Pablo nije gubio vreme i već 1894. otpočinje slikarsku karijeru.

Na samom početku XX veka, mladi slikar krenuo je u Pariz, koji se u to vreme smatrao „umetničkom prestonicom Evrope“. Tamo je upoznao svog velikog prijatelja, pesnika i novinara, Maksa Jakoba, koji je ubrzo postao njegov cimer.

Spavali su na smenu. Živeli su u malom, siromašnom stanu, sa samo jednim krevetom. Jakob je spavao noću i radio tokom dana, dok je Pikaso radio noću, a spavao tokom dana.

Iako je Pikaso stigao u Pariz u vreme „La Belle Époque“, perioda velikog ekonomskog prosperiteta i kulturnog napretka, doživio je teško siromaštvo, hladnu parisku zimu i očaj.

Kako bi zagrejao stan bio je prinuđen na neverovatnu žrtvu. Jedne večeri, izmučen zimom, počeo je da loži svoje radove kako bi se makar malo zagrejao.

Tako je Pikaso jedne hladne pariske zime spalio veliku količinu svojih ranih radova! Posledica ovoga bila je padanje u depresiju 1907. kad je i psihički oboleo.Nakon te epizode Pikaso se okrenuo kubizmu.

Ubrzo nakon debakla u Parizu, preselio se za Madrid gde je započeo svoju „Plavu fauzu“, koju karakterišu sumorne slike kojim preovlađuju nijanse plave i plavo-zelene, izuzetno retko koristeći tople boje, piše portal Vintage news.

Beda i nemaština pomešana sa neuspehom i oštrom pariskom zimom inspirisale su ovu  značajnu Pikasovu fazu.

Ipak, Pikaso nije odustao. Danas se smatra jednim od najuticajnijih umetnika svih vremena, a ovaj status mu je doneo i ogromno bogatstvo koje su nasledila njegova mnogobrojna deca, žene i ljubavnice.

(H.i.t)