Svemirska stanica snimila “neobjašnjiv“ plavi mlazni zrak koji izbija iz “vanzemaljskog oblaka“ (VIDEO)

svemir- stanica- zemlja

Bizaran skup “plavih mlazova“ je zabeležen u svemiru kako pulstira u okviru čudne formacije oblaka, a naučnici to nazivaju “prvim snimkom te vrste“.

Danski astronaut je snimio jezivi trenutak “eluzivnih plavih mlazeva“ koji izbijaju iz udaljenog oblaka, u snimku koji je doneo više pitanja nego odgovora.

Neobjašnjivi fenomen, snimljen pre dve godine sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), je, kako se čini, zastrašujuće nevreme koje se odvija u svemiru.

Uprkos korišćenju najosetljivije kamere stanice, neobična “aktivnost“ snimljena nad Bengalskim zalivom, ostaje misterija.

To je naučnicima bilo zbunjujuće toliko da je Evropska svemirska agencija (ESA) spremna da pokrene nekoliko eksperimenata ove godine kako bi “pratila pulsirajuće plave malazeve“ koji izbijaju iz oblaka.

Već godinama se raspravlja o postojanju ove pojave, a naučna zajednica ih u velikoj meri odbacuje– uprkos suprotnim izveštajima od astronauta u svemiru.

Astronaut ESA-e, Andreas Mogensen, koji je zabeležio ovaj snimak, kaže: “Ne dobijate svaki dan mogućnost da zabeležite novi vremenski fenomen na videu, tako da sam ja veoma zadovoljan rezultatom – pa čak i više, jer će istraživači moći uskoro detaljnije da istraže ove intrigantne oluje“

Ali za sada, gospodin Mogensen je ponovio da je to “nešto o čemo znamo vrlo malo“

ESA je dodala: “Plava ispuštanja i mlazevi su primeri manje razumljivog dela naše atmosfere“

“Oluje sa grmljavinom dostižu stratosferu i imaju implikacije za to kako nas naša atmosfera štiti od radijacije“

https://youtu.be/0ll7Rc0YdE8?t=21

Danska istraga, pod nazivom Thor Experiment, o “zadivljujuće plavim mlazevima“ je potvrdila da su zraci narasli do 40 km od oblaka pre nego što su izbledeli.

Zraci se mogu kretati brzinom do 360.000 km/h i bez kamere velike brzine lako mogu izmaći ljudskom oku.

Dalja istraživanja o ovom čudnom fenomenu su planirana kasnije ove godine, u okviru projekta praćenja “prolaznih svetlosnih događaja.“

Oliver Čanrion sa danskog Nacionalnog svemirskog insistuta u Lingbiju: “Želeli smo da vidimo šta se dešava iznad oluje.“

“Ono što vidimo je da se neverovanta aktivnost nalazi na vrhu oblaka, u onome što mi zovemo “kupola“. Ali, to je samo prvi korak, i moramo da saznamo više.“

Webtribune.rs