Sve po planu: Visoke cene gasa primoravaju evropske kompanije da prebace proizvodnju u SAD

Američka ekonomija je najveći korisnik energetske krize u Evropi, jer visoke cene gasa primoravaju evropske kompanije da premeste svoju proizvodnju u Sjedinjene Američke Države, navodi se u članku u The Wall Street Journal.

„Američka ekonomija je bila među onima koji su najviše profitirali od energetske krize u Evropi“, piše u publikaciji.

Suočene sa visokim cenama gasa, evropske kompanije koje proizvode čelik, đubriva i druge proizvode postepeno sele svoje poslovanje u SAD, gde ih privlače stabilnije cene energije i podrška vlade.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dok fluktuirajuće cene energije i problemi u lancu snabdevanja prete Evropi sa onim što „neki ekonomisti upozoravaju da bi mogla biti nova era deindustrijalizacije“, američka vlada je odobrila niz mera za stimulisanje industrijske proizvodnje, primećuje WSJ.

Kao rezultat toga, rukovodioci kompanija kažu da se ravnoteža sve više naginje u korist Sjedinjenih Država, posebno onih kompanija koje su uključene u realizaciju projekata za proizvodnju hemikalija, baterija i drugih energetski intenzivnih proizvoda.

Svein Tore Holseter, izvršni direktor velike norveške kompanije za proizvodnju đubriva Yara International, rekao je da bi evropskim proizvođačima moglo biti teško da ostanu konkurentni u odnosu na trenutne cene gasa i stimulativne mere koje trenutno nudi američka vlada.

„Kao rezultat toga, neke industrije će neopozivo preneti svoju proizvodnju u druge zemlje“, rekao je on.

Ahmed El-Khoši, izvršni direktor hemijske kompanije OCI NV sa sedištem u Amsterdamu, rekao je: „Jasno je da proizvodnja treba da se preseli u Sjedinjene Države. Tako je OCI NV u septembru već najavio proširenje svoje fabrike amonijaka u Teksasu.

Nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju za oslobađanje Donbasa , zapadne zemlje su joj uvele sankcije.

To je gurnulo Evropu u ekonomsku i energetsku krizu i dovelo do poskupljenja goriva i hrane.

Prema evropskim zvaničnicima, industrijska proizvodnja država članica u julu je pala za 2,3 odsto u odnosu na prethodni mesec. Po mišljenju većine stručnjaka, ekonomiju regiona čeka recesija počevši od poslednjih meseci ove godine.

Webtribune.rs