Naslovnica U FOKUSU Sve manja zastupljenost evra u svetskoj trgovini

Sve manja zastupljenost evra u svetskoj trgovini

Nasuprot padu valute EU prekogranične transakcije u kineskim juanima skočile su na najviši nivo u poslednjih pet meseci

Međunarodna trgovina realizovana u evrima prošlog meseca je zabeležila najniži nivo u poslednje tri godine, objavio je „Blumberg“ pozivajući se na podatke Društva za međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

Statistički podaci SWIFT-a pokazali su da je udeo prekograničnih transakcija koje uključuju evro pao na 31,74 odsto u aprilu sa 32,64 posto koliko je iznosio u martu.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

U izveštaju se konstatuje i da su plaćanja u američkom dolaru porasla na 42,71 odsto sa 41,74 posto u martu, dok su prekogranične transakcije u kineskim juanima skočile na najviši nivo u poslednjih pet meseci. Udeo plaćanja u japanskom jenu pao je na 3,51 odsto u aprilu sa 4,78 odsto u martu.

„Udeo dolara nastavio je da raste nakon kolapsa nekoliko američkih zajmodavaca i zabrinutosti oko švajcarske banke Kredi Svis, koju je preuzeo UBS“, preneo je „Blumberg“.

Izveštaj je ukazao i da je, uprkos nedavnom padu, evro i dalje drugoplasirana valuta za međunarodna plaćanja na SWIFT-u.

[adsenseyu1]

Istovremeno upotreba juana u globalnoj trgovini stalno raste u skladu s naporima kineske vlade da internacionalizuje svoju valutu. Juan zapravo igra glavnu ulogu u svetskoj trgovini jer sve više zemalja nastoji da smanji svoje oslanjanje na zapadni finansijski sistem, a posebno na američki dolar.

Rusija i njeni partneri sve više koriste lokalne valute u međusobnoj trgovini, a rade i na uspostavljanju nove rezervne valute usled zapadnih sankcija uvedenih Moskvi.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]