SUROI: Tajni sporazum Vučića i Tačija ništavan, Vlada Kosova nastavlja rad

Analitičar i publicista Veton Suroi ocenio je da je navodni „tajni sporazum“ Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, sada ništavan, i da je izbegnuto vanredno stanje i njegova zloupotreba u te svrhe.

On tvrdi da je taksa sada sporedna stvar jer je počelo njeno ukidanje uz uspostavljanje mera reciprociteta, s čime su se saglasili kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Vučić.

Suroi je na Fejsbuku napisao da se posle jučerašnje „oluje“ u kosovskom parlamentu mogu izvesti zaključci da Vlada Kosova nastavlja da sarađuje sa svim svojim članovima, osim sa onim koje je otpustio premijer, sa čime se saglasio njegov koalicioni partner, predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa.

„Izbegnuto je vanredno stanje, pokušaj uzurpiranja vlasti koristeći stanje sa koronvirusom. Pitanje stopostotne takse već je ušlo u postepeni postupak njenog ukidanja uspostavljanjem reciprociteta. Takav proces je potvrdjen u razgovorima koje je kancelarka Merkel imala s premijerom Kosova i s predsednikom Srbije. Takav postupak je prihvatila i Srbija. To je već sporedna tema“, napisao je Suroi.

Pošto niko ne zna tajni sporazum Vučića i Tačija, „to je ništavo za Kosovo i Vladu Kosova, jedinu instituciju ovlašćenu za vođenje pregovora sa Srbijom, kada se za to stvore uslovi“., napisao je.

Suroi smatra da je sada hitno pitanje prevencija i borba protiv koronavirusa.

„Biće nova vlada koja će zameniti vladu u ostavci u skladu sa ustavnim procedurama i u situaciji javnog zdravlja odnosno situacije sa koronavirusom“, rekao je on.

Posle više od 11 sati rasprave, Skupština Kosova je kasno sinoć sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim glasom izglasala nepoverenje Vladi Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja je pokrenuo DSK, koji je bio koalicioni partner u Vladi.

(Beta)