Sumnjiva smrt u zatvoru antivirusnog magnata Džon Mek Afija

Bivši antivirusni magnat John McAfee pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Barseloni samo nekoliko sati nakon što je španski sud odobrio njegovo izručenje SAD-u zbog optužbi za utaju poreza, saopštile su vlasti u Madridu nacionalnim medijima.

McAfee (75) je u sredu uveče pronađen u svojoj ćeliji u zatvoru Sant Esteve Sesrovires, izvestili su španski mediji pozivajući se na službeno saopštenje Ministarstva pravde. Čuvari i zatvorsko medicinsko osoblje intervenisali su i pokušali reanimaciju, ali bezuspešno, saopštilo je ministarstvo.

Istražitelji su poslati u zatvor kako bi istražili uzrok smrti, ali „sve ukazuje navodno da bi to moglo biti samoubistvo“ , dodalo je ministarstvo.

Ranije u sredu, španski sud presudio je da dozvoli njegovo izručenje SAD-u zbog optužbi za utaju poreza između 2014. i 2018. godine, zbog čega je mogao da bude odveden u zatvor do 30 godina.

Američke vlasti takođe su imale u toku građanske prijave protiv McAfee-a za procenjenu zaradu od 13 miliona dolara od šema kripto valuta.

McAfee je uhapšen u Španiji u oktobru 2020. godine i zadržan u zatvoru zbog „rizika od bekstva“ do njegovog saslušanja o ekstradiciji.

U objavi na društvenim mrežama 16. juna 2021. godine, koja se ispostavila jednom od njegovih poslednjih, otkrio je da su milioni kriptovaluta pokupljeni od njegovih saradnika, za koje je rekao da su ga napustili u strahu.

„Nemam ništa. Ipak, ne žalim ni za čim “ , napisao je.

Najpoznatiji po svom istoimenom antivirusnom softveru, McAfee je zapravo podneo ostavku u toj kompaniji 1994. godine i bavio se drugim poduhvatima, ali je masovno uzdrmao svoje bogatstvo tokom finansijske krize 2008. godine.

Jedno vreme je živeo u Belizeu, ali je otišao 2013. godine nakon što je optužen – kako je rekao lažno – da je ubio komšiju.

McAfee se takođe kandidovao dva puta za predsednika SAD, 2016. i 2020.

Webtribune.rs