Sumnja da je Tito bio Rus zbog karakterističnog izgovora engleskog jezika – VIDEO

tito

Na snimku Titove službene posete Velikoj Britaniji iz 1953., kao i njegove posete Beloj kući četiri godine kasnije, više nego jasno čuje se njegovo zvučno „piplj“, „kantri“, „Jugaslavija“, naglašeno „r“ i tarzansko skraćivanje reči.

Da Josip Broz Tito nije baš najbolje vladao srpskohrvatskim jezikom, opšte je poznata stvar. Njegovi protivnici često su čak koristili to kao polaznu tačku teze da Broz zapravo uopšte nije bio sa ovih prostora i da je došao “negde izdaleka”…

Kako god, malo ko je za vladavine maršala stizao da se bavi analizom njegovog engleskog jezika. Jedne nije interesovalo,drugi su se bojali da komentarišu, treći su pričali gore od njega…

Tek nedavno povela se u medijima polemika oko toga da li je Titov engleski više ličio na poljski ili ruski izgovor ovog jezika.Povod je bio objavljivanje čak 85.000 video-klipova na Jutjubu iz arhiva čuvenog filmskog žurnala “British Pathe”, među kojima se našao i snimak Titove službene posete Velikoj Britaniji iz ’53.

Ono što je svima, bez izuzetka, palo u oči jeste Titovo “piplj”, “kantri”, “Jugaslavija”, naglašeno “r” i tarzansko skraćivanje reči, koje se idealno poklopilo sa onom čuvenom teorijom zavere prema kojoj je Tito zapravo bio Rus, špijun KGB-a ubačen na Balkan kako bi Jugoslaviju vodio po interesima velikih sila.

Sve ovo i još mnogo toga, više nego jasno čuje se i na snimku koji je zabeležen u oktobru 1963. kada je predsednik SAD Džon Kenedi dočekao Broza u Beloj kući.

Podsetimo, Titova službena poseta Velikoj Britaniji bio je prvi put da je maršal napustio zemljuotkako je raskinuo s komunističkom Rusijom, te je tajna služba Forin Ofisa upozorila MI5 o tome da postoji bojazan da mu neko naudi tokom njegovog boravka u Britaniji.

Kako snimak odmiče, na jednom mestu spiker kaže: “Dok maršal ulazi u svoj blindirani automobil, magnezijska raketa eksplodirala je 36 metara od njega”.

Niko nije stradao. Barem ne u toj eksploziji, jer se aeromiting koji je usledio neslavno završio –padom dva aviona i smrću dvojice pilota.

(Telegraf)