Naslovnica SPEKTAR Stvarni cilj nije napad na Harkov?! „Njujork Tajms“ o ruskoj ofanzivi…

Stvarni cilj nije napad na Harkov?! „Njujork Tajms“ o ruskoj ofanzivi…

Ukrajina će izgubiti još više vojnika ako odluči da brani oblast Harkova od ofanzive ruske vojske, izveštava „Njujork tajms“, pozivajući se na penzionisanog australijskog generala Mika Rajana.

„Ako Ukrajinci odluče da zadrže teritoriju po svaku cenu, izgubiće još više vojnika“, upozorio je ovaj bivši oficir, koji je dodao da će naredne nedelje za oružane snage Ukrajine biti veoma sumorne.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je već zauzelo pet pograničnih naselja, što je Kijev najpre negirao. Ruske snage su preuzele kontrolu nad naseljima Borisovka, Ogurcovo, Pletenjevka, Pilnjaja i Strelečja.

Šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev je u petak izvestio o borbama na nekoliko deonica linije fronta, uključujući i pogranične oblasti, i upozorio meštane da ne napuštaju svoja skloništa osim ako to nije neophodno.

Vojnici grupe Oružanih snaga Rusije „Sever“ oslobodile su naselja Gatišče, Krasnoe, Morohovec i Olejnikovo, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske vlasti počele su evakuaciju stanovnika iz grada Vovčanska, koji se nalazi na severu regiona, i susednih naselja.

Poslednjih dana život u gradu Vovčansku postao je nemoguć: nema telefona, struje, interneta, a ni hrane. Svi supermarketi su zatvoreni. Kako tvrde stanovnici, napustili su ga i ukrajinski vojnici.

Jedini koji su ostali u Vovčansku su stari i invalidi, koji ne mogu da se kreću.

Ukrajinski vojni analitičari pretpostavljaju da bi napad mogao da bude deo ruske strategije čiji stvarni cilj nije napad na Harkov, već da ukrajinske snage odvuku sa drugih bojišta.

Ukrajinski zvaničnici, počev od predsednika Vladimira Zelenskog, nagovestili su da na ovaj deo fronta hitno šalju pojašanja.

Ali Kijev, kako zaključuje ovaj list, mora da postupa oprezno, pošto su njegove snage već iscrpljene.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social