Naslovnica SPEKTAR Stručnjaci za terorizam: Velika opasnost dolazi iz BiH!

Stručnjaci za terorizam: Velika opasnost dolazi iz BiH!

Dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu Univerziteta u Banjaluci, Slobodan Župljanin, rekao je da je terorizam međunarodni problem, i da stručnjaci za bezbednost godinama upozoravaju na opasnost od terorističkih napada u BiH.

Župljanin je rekao da u BiH deluje oko 20 terorističkih grupa, a kada je taj podatak objavljen iz Federacije BiH usledile su kritike i poricanja. Dodao je da u FBiH postoji nespremnost da se prizna problem, a da opasnost vreba za čitavu BiH i Balkan.

On je istakao, da je situacija rovita i da postoje ogromni bezbednosni izazovi, jer se globalna dešavanja odražavaju na lokalni nivo. Župljanin kaže da je dobro poznato ko je formirao određene terorističke organizacije, a sve u cilju održavanja unipolarnog sveta.

On je istakao da svaki pojedinac mora da bude oprezan i da ima u vidu postojanje bezbednosnih pretnji.

– U Republici Srpskoj kapaciteti su dobro razvijeni, imamo i Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma, ali terorizam je takve prirode da niko ne sme da spava – rekao je Župljanin.

Kada je reč o odbijanju Hrvatske da da saglasnost za imenovanje vojnih atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu brigadirima Mirsadu Stabančiću i Izudinu Skopljaku, zbog njihove ratne biografije, jer su bili u sastavu sedme muslimanke brigade, Župljanin je rekao da je diplomatija ozbiljna stvar, i da je logično da nekadašnji pripadnici zloglasne jedinice ne mogu biti ambasadori.

(RTRS)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social