STRES ZA TRAMPA: Kina odustala od sporazuma i dovela SAD u MAT POZICIJU

Ekskluzivnu vest je objavio Rojters. Naime, prema tvrdnjama tri izvora iz američke administracije i isto toliko iz privatnog sektora, na koje se ta agencija poziva, SAD su u petak uveče primile diplomatsku izjavu od strane Kine, o promeni gotovo 150 stranica u projektu trgovinskog sporazuma.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer i ministar finansija SAD-a Stiven Mnučin bili su šokirani količinom promena u predlogu tog sporazuma nakon meseci trajanja međusobnih pregovora.

U svakoj od sedam glava trgovinskog sporazuma, prema navodima spomenutih izvora, Kina je povukla svoje obaveze o promenama (kineskih) zakona za zadovoljenje glavnih zahteva Vašingtona, koji se odnose na krađu američkog intelektualnog vlasništva i poslovnih tajni, prinudnu predaju tehnologija, politiku konkurentnosti, pristup finansijskim uslugama i na valutne manipulacije.

Lajthajzer smatra kako su te promene u kineskim zakonima nužne za obezbeđivanje nadzora sporazuma nakon nekoliko godina kineskih izjva o reformama, koje američi zvaničnici nazivaju pustim obećanjima.

Podsećamo: u nedelju, 5. maja, američki predsednik Donald Tramp na svom tvitu je napisao kako će povisiti protivkineske carine na proizvode u vrednosti od 200 milijardi dolara sa sadašnjih 10 na 25 odsto, a zapretio je i skorim uvođenjem 25 odsto-tnih carina na dodatne kineske proizvode u iznosu od 325 milijardi dolara ukoliko se uskoro ne postigne trgovinski sporazum.

A  8. maja, američki ministar ekonomije Vilbur Ros izjavio je kako će Tramp ispuniti svoje obećanje o povećanju carina jer on nije „predsednik koji blefira“.

Međutim Ros je potom izjavio, a što je suprotno navedenoj Rojtersovoj  vesti, kako Tramp to ne čini zbog toga što je nešto pošlo po zlu, već zato što gubi strpljenje jer pregovori traju predugo.

Zapravo, ove Rosove reči podudaraju se sa ranijm procenama Geopolitika News-a, o tome, kako se Trampu žuri jer ga iduće godine očekuju predsednički izbori u kojima želi da osvoji i svoj drugi mandat, a da je Kina toga svesna i nastoji da za sebe postigne što povoljnije odredbe budućeg sporazuma.

Nezavisno od spomenute eskalacije na relaciji Vašington-Peking, kineska pregovaračka delegacija planira da dođe na novi krug razgovora u SAD 9. i 10. maja.

Jedan od Rojtersovih izvora iz privatnog sektora je izjavio kako je zadnji krug pregovora, održan u Pekingu, prošao vrlo loše. S druge strane, izvesni kineski zvaničik za Rojters je kazao kako bilo kakve promene kineskih zakona iziskuju veliki napor, ali je i odbacio izjave da Kina odustaje od svojih obećanja, dodavši, međutim, kako američki zahtevi postaju sve „oštriji“.

Američki pregovarači, navodno, imaju sve manje nade u sutrašnji dolazak kineske delegacije u SAD s konkretnim predlogom, koji može vratiti stanje u nužni okvir.

(geopolitika.news)