Naslovnica IZA OGLEDALA Uzbuna kod lokalnog stanovništva: Stravični vrtlog guta sve pred sobom – VIDEO

Uzbuna kod lokalnog stanovništva: Stravični vrtlog guta sve pred sobom – VIDEO

vrtlog vir

[adsenseyu2]

Uprkos logičnom objašnjenju, neobična pojava izazvala je uzbunu kod lokalnog stanovništva. Snimci vrtloga objavljeni na Jutjubu i društvenim mrežama dodatno su zastrašili građane.

Baš poput neke pojave iz “Zone sumraka”, na sredini jezera Teksoma u Teksasu otvorila se rupa koja isušuje veliku vodenu površinu, piše Biznis Insajder. Prizor koji se retko viđa vrlo lako može izazvati nelagodu, ali, zapravo je reč o potpuno normalnoj pojavi. Vrtlog koji se brzo okreće i odnosi vodu iz jezera nije početak katastrofe već upravo suprotno, sprečava jednu.

“Poput kade u kupatilu  u  kući, kada ju napunite i otvorite odvod, voda počinje da ističe i stvara se vrtlog”,  rekao je Parki, asistent uprave jezera Teksoma, za Biznis Insajder.

[adsenseyu4]

Razlog straha kod građana je najviše snaga vrtloga. Prema rečima stručnjaka, vrtlog je toliko jak da bez problema u svoje središte može da povuče brod, a kamoli nesretnog plivača. Vlasti su upravo zbog toga ogradile područje oko njega, a brodovima nije dozvoljena plovidba u neposrednoj blizini tokom isticanja vode.

https://youtu.be/9LGQ-jIet1s

Jezero Teksoma je inače jedan od najvećih rezervoara u SAD, a nastaje prikupljanjem vode iz Crvene reke. Kada nivo vode dosegne gornji maksimum, kao što je slučaj u poslednjih nekoliko sedmica, američka vojska otvara odvode na dnu jezera kako bi se višak vode prelio nazad u reku.

Velike poplave uzrokovane snažnim kišama koje su nedavno pogodile područje Teksasa dovele su do rekordnog rasta vodostaja jezera. Pre nekoliko sedmica izmerena je rekordna vrednost od čak 192 metra iznad nivoa mora.

(Pravda.rs,balkanbreakingnews.com)

[adsenseyu1]