Naslovnica IZA OGLEDALA Misteriozno plovilo se pojavilo u Bermudskom trouglu nakon 90 godina

Misteriozno plovilo se pojavilo u Bermudskom trouglu nakon 90 godina

brod-cotopaxi

[adsenseyu3]

SS Cotopaxi, brod koji je nestao u decembru 1925. godine, nedavno je pronađen u Karipskom moru blizu čuvenog Bermudskog trougla. Niko nije očekivao da će se brod prosto pojaviti sam od sebe skoro čitav vek kasnije. Vlasti Kube nameravaju detaljno da istraže ovaj incident.

Neidentifikovano plovilo se pojavilo u zabranjenoj zoni, zapadno od Havane 16. maja. Pošto nije uspela da stupi u kontakt sa posadom broda, patrola je krenula da presretne brod.

Ispostavilo se da je u pitanju stari brod sagrađen početkom prošlog veka. Na njemu nije bilo nikoga. Ubrzo je otkriveno da je u pitanju legendarni SS Cotopaxi, koji je misteriozno nestao 1925. godine.

SS Cotopaxi je 29. novembra 1925. godine isplovio iz luke Čarlston Južnoj Karolini za Havanu. Dva dana kasnije, posada je prestala da se javlja. Od tada se više nije čulo za ovaj brod. Poslednji zapis kapetana broda je zabeležen 1. decembra 1925. godine. U zapisima je bilo interesantnih detalja o svakodnevici posade, ali nije bilo nikakvih naznaka o tome šta im se desilo. Ukoliko je brod potonuo, gde su ostaci mornara i gde je njihova odeća? Da li su oni svi skočili sa broda?

[adsenseyu1]

Zanimljivo je to što je plovilo pronađeno nedaleko od Bermudskog trougla. Na desetine brodova i aviona je nestalo u ovoj zoni nekoliko puta u istoriji. Postoji niz teorija koje objašnjavaju anomaliju Bermudskog trougla. Neki tvrde da je u pitanju portal ka drugoj dimenziji, dok drugi tvrde da tamo vladaju neobične morske struje.

Iznenadna pojava misterioznih plovila nije nešto što se retko dešava. Potraga za potopljenim švedskim brodom Mars je trajala vekovima. Brod je izgrađen u 16. veku za vreme sedmogodišnjeg Severnog rata između Švedske i koalicije Danske, Poljske i Slobodnog grada Libek. Brod je bio ogroman za ono vreme i bio je opremljen sa 107 moćnih topova ukupne težine 1.800 tona, a na njemu se nalazilo 800 članova posade.

Tri danska broda su se 31. marta 1564. godine sukobila sa Mars-om. Jedan od topova je pogodio zalihe baruta, a brod je eksplodirao i potonuo za samo nekoliko minuta.

[adsenseyu4]

Istraživači i entuzijasti su tragali za Mars-om vekovima. Međutim, tek u septembru 2011. godine je pronađeno potopljeno plovilo.  Podvodni arheolozi su na radaru uočili hrpu drva za koju se ispostavilo da je potopljeni Mars. Danas se u muzeju u Vesterviku može pogledati izložba predmeta pronađenih na ovom potopljenom brodu.

Takođe, nedavno je pronađen stari drveni brod iz 18. veka na dnu Finskog zaliva. Zanimljivo je da se ovaj brod ne pojavljuje u arhivama niti ima tablicu sa imenom. Brod se prosto nalazio na dnu zaliva. Čak je i jarbol broda potpuno netaknut.

Holandska škuna Frau Maria se takođe nalazi na dnu Finskog zaliva. Dvojarbolni brod dužine 20 metara nalazi se na dubini od 40 metara. Frau Maria je u oktobru 1771. godine isplovio iz Amsterdama ka Baltičkom moru. Zvanično je nosio diplomatsku poštu u Sankt Peterburg. Brod je takođe prenosio i nešto dragoceno – kolekciju od 20 slika koje su naslikali Rembrantovi učenici. Brod je bezbedno prošao pored Nemačke, Danske i Švedske, ali je udario u kamen i potonuo za vreme oluje blizu luke Turku. Mornari su uspeli da se spasu uz pomoć lokalnih ribolovaca, ali samo 6 slika je spašeno.

Međunarodna grupa lovaca na blago je pronašla brod Frau Maria 1999. godine blizu Olandskih ostrva. Otkriće je ubrzo pokrenulo svađu između Finske i Rusije.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]