Naslovnica U FOKUSU Stranka Fides postavila bilborde na kojima je Fon der Lajenova sa Soroševim...

Stranka Fides postavila bilborde na kojima je Fon der Lajenova sa Soroševim sinom

Vladajuća mađarska stranka Fides postavila je bilborde u Budimpešti na kojima je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prikazna zajedno sa sinom finansijera Džordža Soroša, Aleksom Sorošem koji je rođen u Mađarskoj i višegodišnja je meta napada stranke mađarskog premijera Viktora Orbana.

Bilbordi su postavljeni preko noći u okviru kampanje za evropske parlamentarne izbore sledećeg juna.

To je prvi put da se fon der Lajen našla na meti Fidesa, iako je njen prethodnik Žan Klod Junker već bio na udaru vladajuće mađarske stranke što je izazvalo ogorčenje u Briselu, navodi Rojters.

Soroš je Jevrej i neki kritičari ga vide kao centralnu figuru za antisemitističke napade Fidesa što iz Orbanove stranke odlučno poriču.

Slogan na bilbordima na kojima su Ursula fon der Lajen i Aleks Soroš glasi „Nemojmo da plešemo uz njihove melodije”, prenosi Tanjug.

Zbog sličnih bilborda koje je Fides postavio ali sa prethodnikom Fon der Lajenove Žan-Klodom Junkerom i Džordžom Sorošem, zvanična Budimpešta se 2019. godine našla na udaru oštrih kritika iz Brisela.

Nakon što je glavna evropska parlamentarna grupa desnog centra EPP zapretila izbacivanjem Fidesa zbog bilborda sa Junkerom i Sorošem, stranka premijera Orbana je odlučila da ih skloni, međutim samo dve godine kasnije Fides je istupio iz EPP.

[adsenseyu1]

Orban, čija vlada pokušava da deblokira milijarde evra iz fondova EU koje je Brisel suspendovao zbog politike partije Fides, izjavio je u subotu da Mađarska „mora reći ne aktuelnom evropskom modelu izgrađenom u Briselu”.

Očekuje se da će Mađarska biti u fokusu sledećeg samita EU sredinom decembra i to kao članica EU koja je najviše naklonjena Rusiji i skeptična je prema planovima da se Ukrajini ponudi put za pridruživanje evropskom bloku.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social