Naslovnica U FOKUSU Nastavak sukoba u ukrajinskom vrhu: Zelenski otpustio komandanta, traži hitne promene u...

Nastavak sukoba u ukrajinskom vrhu: Zelenski otpustio komandanta, traži hitne promene u vojsci

Na današnjem sastanku sa ministrom odbrane definisani su naši prioriteti. Nemamo vremena da čekamo rezultate, rekao je predsednik Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je hitne promene u operativi ukrajinskih snaga, pri čemu je saopštio da je komandant vojnih medicinskih snaga dobio otkaz.

Potez ukrajinskog predsednika najavljen je nakon njegovog sastanka sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovim, a usred debate o ukrajinskoj strategiji i kontraofanzivi u sukobu sa Rusijom, piše Rojters.

„Na današnjem sastanku sa ministrom odbrane Umerovim definisani su naši prioriteti. Nemamo vremena da čekamo rezultate. Potrebna je hitna akcija za predstojeće promene“, rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je rekao da je smenio general-majora Tetjanu Ostaščenko na mestu komandanta Zdravstvene jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

„Potrebne su nam fundamentalne promene kada je u pitanju nivo medicinske podrške za naše vojnike“, rekao je on, precizirajući da vojsci, između ostalog, nedostaje bolja komunikacija i digitalizacija.

Ostaščenkovu je zamenio general-major Anatolij Kazmirčuk, načelnik vojne klinike u Kijevu.

[adsenseyu1]

Njena smena usledila je nakon što su ukrajinski mediji sugerisali da su smene i otkazi, nakon konsultacija vojnih zvaničnika sa bolničarima i drugim zvaničnicima odgovornim za pružanje podrške vojsci, neizbežni.

U prilog tezi da se u ukrajinskom vrhu nešto opasno komeša ide i to što je  Zelenski pre samo nekoliko dana otpustio i zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine Aleksandra Tarasovskog.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social