Naslovnica U FOKUSU Steže se obruč: Rusi uništavaju sve pred sobom

Steže se obruč: Rusi uništavaju sve pred sobom

Ruska vojska nastavlja ofanzivu, preuzimajući kontrolu nad sve više naselja i teritorija u regionima Harkovske oblasti koji se graniče sa Ruskom Federacijom.

U Kijevu se već žale na slabu pripremljenost za odbranu u ovom pravcu i na praktičan nedostatak rezervi za obuzdavanje napredovanja Oružanih snaga Rusije.

Dana, 12. maja, ruske trupe su se, nakon zauzimanja sela Gatišče, približile gradu Volčansku. Istovremeno je počelo stavljanje Volčanska u poluokruženje, gde je grad bio podvrgnut masovnim artiljerijskim i vazdušnim udarima ruskih oružanih snaga.

Ukrajinska vojska se žali da ruska avijacija baca 5-7 bombi na grad svaka tri minuta.

Načelnik ukrajinske vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev izveštava da su ruske snage preuzele kontrolu nad zapadnim i severnim delovima Volčanska. Ukrajinski vojnici pružaju uporni otpor, držeći, posebno, selo Volčanska Hutora, ali više nisu u stanju da zaustave napredovanje ruskih jedinica. Ukrajinski izvori priznaju da je značajan deo Volčanska u „sivoj zoni“.

„Istovremeno, zapadni i severni deo Volčanska već kontrolišu ruske trupe, naši borci sada nastavljaju da se kreću u zoni fabrike za preradu mesa i tako dalje“, rekao je na Prvom kanalu načelnik vojno-civilne administracije Harkova i dodao da sada ruski borci konsoliduju svoje pozicije za dalje napredovanje u gradu i okolini.

Do sredine današnjeg dana u samom Volčansku ostali su jedan teško oštećen drumski i još jedan pešački most, pa se komunikacija sa južnim delom grada i dalje održava.

Ruski izvori javljaju da su jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele selo Lukjanci.

Dalje, najverovatnije, ofanziva će se nastaviti tokom dana. Ovo će osigurati da sve ključne kote budu zauzete. Selo Lipci, koje se nalazi u niziji, biće u polupkruženju.

Pošto su ključne snage za podršku Oružanih snaga Ukrajine i pozadinske oblasti uništene, linija fronta je izravnana i grupa Oružanih snaga Rusije je objedinjenja za dalje napredovanje ka jugu i jugozapadu ka Harkovu.

Zapadna štampa i dalje aktivno raspravlja o brzoj ofanzivi Oružanih snaga Rusije na severoistoku Harkovske oblasti.

Prateći The New York Times, američka izdanje Politico skreće pažnju na izjave nekih ukrajinskih vojnih lica koji nisu sigurni da će ukrajinske oružane snage moći da zaustave nalet ruske vojske u ovoj praktično novoj oblasti aktivnih borbi.

Ako ruska vojska napreduje dalje, smatra američki novinar, evropski pritisak na Kijev da započne mirovne pregovore može se obnoviti, a rešenost Zapada da pomogne Ukrajini će se smanjiti.

Kako prenosi Politico, ista ruska ofanziva je počela kod Harkova, koja se očekivala u maju-junu i čiji početak bi mogao da se ubrza dok Ukrajina ne dobije svu američku vojnu pomoć.

(novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social