Naslovnica U FOKUSU Kina besna: „Tražite rat – dobićete ga“

Kina besna: „Tražite rat – dobićete ga“

Ministarstvo trgovine Kine je danas objavilo snažan protest protiv povećanja carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama, ističući da će preduzeti odlučne mere za zaštitu svojih prava i interesa.

Prema saopštenju, povećanje carina krši predsednikovo obećanje Džozefa Bajdena da SAD neće sprečavati kineski razvoj, što će ozbiljno narušiti atmosferu bilateralne saradnje, navodi Rojters.

„Sjedinjene Američke Države treba hitno da isprave ovu grešku i povuku dodatne carine nametnute Kini“, ističe se u saopštenju.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je najavila danas visoke nove carine na raznolik spektar proizvoda koji dolaze iz Kine, kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije i kritični minerali.

Pored već najavljenog povećanja carina na uvoz kineskog čelika, aluminijuma i električnih vozila (EV), Vašington planira da poveća i namete na medicinske proizvode i lučke dizalice, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Bela kuća je objavila da će ove promene uticati na oko 18 milijardi dolara godišnjeg uvoza, ističući da je povećanje carina neophodno radi zaštite američke industrije od nelojalne konkurencije.

Od ove godine, predsednik Džozef Bajden će učetvorostručiti carine na uvezena kineska električna vozila, sa 25 na 100 odsto.

Uvozna taksa na solarne ćelije iz Kine će se udvostručiti, sa 25 na 50 odsto, dok će carine na kineski uvoz čelika i aluminijuma biti povećane više od tri puta, sa trenutnih 7,5 na 25 odsto, piše Tanjug.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social