ŠTEDEO 30 GODINA, PA OSTAVIO PORODICI: Kada su videli o čemu se radi, UHVATILI SE ZA GLAVU

gfgzrtujzghnrtgzregverdgb

Svi ponekad odvajamo metalni novac sa stane, u kasicu-prasicu, kako bismo uspeli da uštedimo. Jedan Nemac je kovani novac skupljao punih 30 godina.

Kada je u maju ove godine preminuo, njegova porodica je nasledila preko milion kovanica, ukupne težine dve i po tone. Tolika količina „metala“ zadale im je više brige nego radosti.

U vreme kada je počeo sa skupljanjem novčića, nemačka valuta još uvek je bila marka.

Po uvođenju evra kao zvanične valute, Nemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekašanja valuta – nemačka marka i dalje imati vrednost, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zameni za evro.

Zahvaljujući tome, porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi nasleđeni metalni novac.

Kese prepune kovanica članovi porodice su odneli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac prosledila Centralnoj banci Nemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je reč.

„Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstvaljalo problem“, rekao je Volfgang. Sadržaj jedne kese uspeo bi da prebroji za sat vremena.

Međutim, kako mu to nije bio jedini posao u banci, novac je brojao od maja pa sve do nedavno, dakle punih šest meseci. Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su nasledili ukupno oko 16.000 nemačkim maraka, odnosno 8.000 evra.