ŠTA TU NE ŠTIMA? Ministarstvo zdravlja Izraela: 14 osoba koje su primile i treću dozu vakcine pozitivno na koronavirus

Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravlja, 14 osoba koje su primile i treću dozu vakcine protiv kovida-19 testirane su pozitivno na korona virus, javio je Kanal 12.

U izveštaju se navodi da su dve zaražene osobe hospitalizovane.

Kako prenosi „Tajms of Israel“, još nije jasno kada su se te osobe zarazile u odnosu na vreme kada su primile buster dozu.

Od 14 zaraženih nakon primanje treće doze, 11 ih je starije od 60 godina, a ostali su imuno-kompromitovane osobe mlađe od te dobi.

Prema izveštaju, dvoje hospitalizovanih je starije od 60 godina.

Televizija ističe da tako sporadični primeri nisu dovoljni da bi medicinski radnici izveli zaključke o opštoj efikasnosti buster doze u borbi protiv delta varijante korona virusa.

Od kada je prošle nedelje u Izraelu počela primena treće doze, njom je vakcinisano oko 420.000 građana.

Vašington: Podsticaj za vakcinacinaciju mladih

Mjurijel Bouzer, gradonačelnica Vašingtona, najavila je da će gradske vlasti poklanjati slušalice ErPods kompanije Epl, vaučere i hiljade dolara poklona za školarine, kao podsticaj mladima da se vakcinišu.

Bouzerova je na svom Tviter nalogu objavila da će mladi uzrasta od 12 do 17 godina za primljenu prvu dozu vakcine dobijati ili par slušalica ErPods, ili vaučer u vrednosti od 51 dolara, simbolično jer je i Vašington D.C. proglašen 51. američkom državom, prenosi „Hil“.

Mladi, takođe, imaju priliku da osvoje nagradu od 25.000 dolara za školovanje, poručila je Bouzerova, koja je jedna od više lokalnih američkih lidera koji su tokom poslednjih meseci koristili različite podsticaje u pokušaju da povećaju broj vakcinisanih.

Pocetkom juna je guverner države Zapadna Virdžinija, republikanac DŽim DŽastis najavio je da će njegova država deliti novčane nagrade, vatreno oružje i kamione onima koji se vakcinišu, a novčane nagrade su takođe uvedene u državama Merilend, Mičigen i Ohajo, podseća „Hil“.

Prema podacima Univerziteta DŽons Hopkins, oko 70 odsto stanovnika Vašingtona D.C. primilo je obe doze vakcine.

Novi Južni Vels: Obolelo još 283 ljudi od kovida

Australijska najnaseljenija država Novi Južni Vels zabeležila je danas 283 nova slučaja kovida, što je porast u odnosu na dan ranije kada je obolelo 262, saopštile su lokalne vlasti.

Broj kovid infekcija otkako je izbilo najnovije žarište usled širenja delta soja premašio je 5.500, preneo je Rojters.

Od današnjih slučajeva, najmanje 64 osoba se kretalo zajednicama dok su bili inficirani, dodalo je ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Vlasti su navele da je žena u devedesetim godinama preminula od kovida, pa se broj umrlih popeo na 29 u najnovijem talasu.

U Australiju stiže i moderna

Australijska vlada je saopštila da će od sledećeg meseca njenim građanima biti dostupna i treća vrsta vakcine protiv virusa korona – Moderna, pošto je danas odobrena njena upotreba na odraslim osobama.

Prve doze će stići u Australiju krajem septembra, a do kraja godine treba da bude isporučeno 10 miliona, izjavio je ministar zdravlja Greg Hant.

Australija je suočena sa manjkom vakcina Fajzer i velikim brojem domaće proizvedene AstraZeneke, jer mnogi građani odbijaju da je prime, zbog minimalnog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Države Novi Južni Vels I Viktorija imaju u skladištima više od milion doza AstraZeneke, navodi AP.

Od 26 miliona stanovnika Australije, samo 22 odsto odraslih je potpuno vakcinisano.

Vlada očekuje da će do kraja godine obezbediti vakcinu za svakog odraslog Australijanca koji želi da je primi.

Kina: Porast novozaraženih i nove runde masovnih testiranja

Kina je danas izvestila o novom povećanju broja novozaraženih kovidom, dok su neki kineski gradovi uveli novu rundu masovnih testiranja u nastojanju da spreče širenje infekcije.

U nedelju je potvrđeno 125 novih infekcija, uključujući 94 lokalno preneta slučaja, u odnosu na prethodni dan kada je potvrđeno 96 novih slučajeva, od kojih je 81 prenet lokalno, dok su ostale infekcije uvezene iz inostranstva, saopštila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC), a prenosi agencija Rojters.

Većina novozaraženih pacijenata je u gradovima DŽengdžu i Jangdžu.

Grad Jangdžu je uveo petu rundu masovnih testiranja, dok će DŽengdžu završiti sa prikupljanjem uzoraka u okviru svoje treće runde testiranja.

Grad Vuhan, gde se prvi put pojavio kovid-19 krajem 2019. godine, prijavio je dva slučaja novozaraženih, što je najniži dnevni podatak od 2. avgusta kada je prijavljena prva lokalna infekcija delta sojem.

Vrlo zarazan delta soj je otkriven u više od deset kineskih gradova od 20. jula, a zvaničnici su naredili lokalnim vlastima da pomno prate situaciju sa infekcijom.

(Tanjug)