ŠTA SE OVDE USTVARI DOGAĐA? Posle Grčke i Poljska će od Nemačke zatražiti oko TRILION dolara ratne odštete!

merkel

Kompenzacija od Nemačke, koju Poljska može tražiti za štete koje je pretrpela u Drugom svetskom ratu, za vreme nemačke okupacije, može iznositi trilion dolara, izjavio je predsednik poljskog parlamentarnog odbora za ratne reparacije Arkadius Mularčik.

„Sastavljen je dokument, koji sveobuhvatno procenjuje gubitke koje je Poljska pretrpela tokom Drugog svetskog rata. Dokument, koji maksimalno precizno odražava gubitke s raznih pozicija, naravno, one koji se na bilo koji način mogu proceniti“, izjavio je Mularčik za Sieci. U budućim danima taj dokument će biti dostavljen rukovodstvu zemlje, pre svega predsedniku Dudi i predsedniku vlade Moravieckom.

„Stvar je rukovodstva naše zemlje, šta će oni uraditi s tim dokumentom. Lično smatram kako bi bila dobra ideja da se dokument javno objavi 1. septembra 2019.g., na 80. godišnjicu napada Hitlerove Nemačke na Poljsku“, rekao je Mularčik, naglasivši, kako za sada ne želi da objavi razmere šteta koje se u dokumentu nalaze.

„Ali mogu reći kako su naše procene znatno premašile iznos, usvojen odmah nakon završetka rata“, kazao je Mularčik. Izjavio je kako je 1947. g. Kancelarija za vojne reparacije procenila poljske gubitke na 48 milijardi dolara (što bi, prema današnjem kursu iznosilo 850 milijardi dolara). Na pitanje novinara, radi li se o trilionu dolara, Mularčik je odgovorio: „Blizu ste.“

Podsećamo: poljski predsednik Duda još ranije je izjavio kako je pitanje nemačke ratne odštete Poljskoj još uvek otovreno. Međutim, nemačka vlada je u više navrata izjavila kako ne namerava da Poljskoj više išta isplaćuje jer su već isplatili prilično velike odštete i kako nema utemeljenosti za poljske sumnje o odšteti iz 1953.g.

Osim toga, Poljska je nakon Drugog svetskog rata dobila i deo nemačke istočne teritorije, koji joj istorijski nikada nije pripadao. Na Potsdamskoj konferenciji 1945. g. postignut je sporazum, u skladu s kojim je Poljska dobila odšete iz onih koje je dobio SSSR. Nakon nekoliko godina SSSR i Poljska sklopili su sporazum o okončanju međusobnih ratnih obeštećenja s Istočnom Nemačkom od 1954. g.

Sredinom aprila je i grčki parlament najavio upućivanje zahteva Nemačkoj za isplatu ratnih odšteta u iznosu od čak 300 milijardi evra. Očigledno je na delu sistemski pritisak na Berlin, tempiran u vreme velikih globalnih i unutarevropskih previranja.

(geopolitika.news)