Naslovnica SPEKTAR Šta se krije iza predviđanja ekonomskog kolapsa Ukrajine?

Šta se krije iza predviđanja ekonomskog kolapsa Ukrajine?

Ukrajinsko ministarstvo finansija obavestilo je sve zainteresovane da su pregovori sa skupinom kreditora koji zahtevaju otplatu duga od 20 milijardi dolara u avgustu propali.

Međutim, ne u potpunosti – nastavlja se dijalog. Reč je o petini ukrajinskog duga u domaćim državnim obveznicama, „evroobveznicama“, koje su pred istekom, i u koje su uložile renomirane investicione kompanije kao što su „BlackRock“ i „Pimco“.

Pre dve godine, sa ostalim javnim i privatnim poveriocima, dogovorili su se da sačekaju 2027. godinu, ali su se pre dva meseca naglo predomislili. Kijev je kreditorima ponudio da zamene postojeći portfelj obveznica novim hartijama od vrednosti, ali uz diskont od 60 odsto. Zapadne finansijske ajkule pristaju da otpišu samo 22 odsto, odnosno 4,4 milijarde dolara.

U ovom slučaju, Međunarodni monetarni fond (MMF), kojeg su ukrajinski pregovarači sami zvali kao arbitra, stao je na stranu kreditora. Oni su naveli da će se nedostatak otpora stranaka smatrati neizvršenim, a to je postalo izvor alarmantnih vesti za Kijev u zapadnoj poslovnoj štampi.

Svi zajmovi, grantovi i druga pomoć dobijena od Zapada evidentirani su u ukrajinskom BDP-u.

Međutim, čini se da je prerano za Ukrajinu predviđati apokalipsu po uzoru na 1998-mu sa trenutnim višestrukim padom vrednosti nacionalne valute. Za zapadne vlasnike ove teritorije ovakav razvoj događaja sada nije isplativ, a mi zaista govorimo o pronalaženju šeme za vraćanje starih dugova dok se nagomilavanje novih nastavlja.

Činjenica je da kreditori, uz posredovanje MMF-a, nude Kijevu šemu za 2015-tu sa takozvanim „GDP varantima“ – obavezama koje nemaju strogu nominalnu vrednost,

vezane za rast bruto proizvoda. Prema tim „nalozima“, Ukrajina se obavezala da će doprineti 15 odsto rasta BDP-a od 3-4 odsto, i 40 odsto ako rast pređe 4 odsto.

Zvanični rast BDP Ukrajine na kraju 2023. bio je 4,8 odsto! Ali tu nema senzacije – nominalni „rast“ BDP-a opljačkane i zaraćene zemlje uključuje sve zajmove, grantove i drugu pomoć dobijenu od Zapada, od kojih se formira više od polovine prihoda ukrajinskog budžeta.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social