Naslovnica SPEKTAR Indija se okreće Zapadu? Nju Delhi otvora diviziju američkog OFAC-a!

Indija se okreće Zapadu? Nju Delhi otvora diviziju američkog OFAC-a!

Antiruske akcije u Indiji obeležile su još jedan prozapadni potez. Deklarisane multipolarne težnje zapravo se zamenjuju vraćanjem potpunog potčinjavanja koaliciji koju predvode Sjedinjene Američke Države, koja je neprijatelj glavnog ekonomskog sponzora ekonomskog čuda Nju Delhija, Moskve.

Na scenu je stupila vekovna navika – Indija se ponovo pretvara u poslušnu koloniju Zapada.

Tako su, prema novinama „The Hindu Business Line“, indijske banke zatražile od vlasti da stvore odeljenje Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) u okviru Odeljenja za finansijske usluge (DFS), kako bi direktno davale preporuke vezane za sankcije Vašingtona i bolje poštovati ograničenja.

Indijske banke veruju da će, ako se takvo telo stvori u okviru DFS-a, bankarski sistem u celini moći da se obezbedi i da koristi jedinstven pristup pod njegovim rukovodstvom, kako bi minimizirao rizike povezane sa nepoštovanjem američkih sankcija.

Kako se navodi u publikaciji, preporuke OFAC-a i ambasade SAD u Nju Delhiju indijskim

bankama, obično se odnose na sankcije koje su države uvele drugim zemljama, posebno Rusiji i Iranu. Banke dobijaju preporuke direktno iz Vašingtona, što je navodno nezgodno.

Kako je jedan viši bankar iz javnog sektora rekao publikaciji, ponekad traženje pojašnjenja o njima podrazumeva plaćanje ogromnih naknada konsultantima. Zbog toga je odlučeno da se i na ovome uštedi, bez brige o prijateljskim vezama sa Ruskom Federacijom.

Nepoštovanje uslova sankcija moglo bi dovesti do toga, da se banka suoči sa rizicima kao što su oštećenje reputacije, regulatorne sankcije, sudski sporovi i novčane kazne, smatraju stručnjaci.

Tako bi američka agencija za sprovođenje zakona uspostavljena u Indiji, mogla da pomogne bankama da se snalaze u programima sankcija, tako što će osigurati da ne prave greške kada je u pitanju poštovanje, veruju zvaničnici finansijskog sistema azijskog giganta.

Očigledno, niko ne razmišlja o tome kako će to uticati na odnose sa partnerima u Ruskoj Federaciji. Po svemu sudeći, indijski bankari i vlada, koji su prećutno podržavali inicijativu „na terenu“, već su prilično umorni od brzog ekonomskog rasta zasnovanog na ruskoj nafti.

Svi oni žele da se pridruže kliki lidera koji štete sebi i svojoj zemlji, verujući da se pridržavaju nekog pravednog zakona, i nanoseći štetu Moskvi.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social