Naslovnica IZA OGLEDALA Šta se događa: U SAD prijavili pad NLO sa vanzemaljcima – Bivši...

Šta se događa: U SAD prijavili pad NLO sa vanzemaljcima – Bivši obaveštajac progovorio o tajnoj studiji

Američke vlasti su decenijama uspevale da sakriju strogo poverljive programe, za otkrivanje i proučavanje vanzemaljskih oblika života i tehnologija.

Ovo je tokom saslušanja u Kongresu SAD izjavio bivši američki obaveštajac, koji tvrdi, da vlasti imaju ne samo olupine vanzemaljskih svemirskih brodova, već i ostatke vanzemaljaca.

„RBC Life“ je sakupio sve najvažnije stvari o novom skandalu visokog profila u vezi sa NLO-ima.

Odakle informacije?

Podatke da se američke obaveštajne agencije ozbiljno bave proučavanjem vanzemaljskih oblika života, objavio je bivši agent američkih obaveštajnih agencija Dejvid Graš. Još početkom juna 2023. dao je intervju za „NewsNation“, rekavši da u Vašingtonu postoje „neoštećeni i delimično netaknuti“ vanzemaljski avioni, koji su ili uspešno sleteli ili su se srušili.

Prema Grašu, Pentagon je uspeo da dobije i počne da proučava fragmente NLO-a, u okviru državno-tajnog programa za potragu za vanzemaljskim brodovima, koji su vlasti razvijale decenijama. Bivši obaveštajac je rekao, da mu informacije o vanzemaljskim letelicama daju sadašnji članovi američke obaveštajne zajednice i da je sada uveren da „definitivno nismo sami“.

[adsenseyu1]

Govoreći pred Kongresom, Graš je ponovo naglasio, da ima „znanje iz prve ruke” o tajnim programima vezanim za vanzemaljske tehnologije, koji u mnogome prevazilaze mogućnosti američke vojske. Prema njegovim rečima, Vašington je znao za vanzemaljske aktivnosti na našoj planeti još od tridesetih godina prošlog veka.

Istovremeno, na pitanje da li je američka vlada mogla da stupi u kontakt sa vanzemaljcima, bivši obaveštajac je odbio da odgovori. On je samo još jednom napomenuo, da obaveštajne službe imaju fragmente srušenih svemirskih brodova i „neljudski“ biološki materijal. Graš je takođe rekao, da američke vlasti pažljivo skrivaju tajne programe, a svedoci i oni koji budu odavali informacije biće suočeni sa odmazdom.

Ko je David Graš

Dejvid Graš, koji je ove godine napunio 36 godina, rođen je u porodici radničke klase u Pitsburgu, u Pensilvaniji, što mu je omogućilo da završi fakultet.

U želji da izgradi vojnu karijeru, studirao je fiziku u američkom vazduhoplovstvu, nakon čega je pozvan u vazduhoplovstvo, gde je služio 14 godina. Bio je službenik obaveštajne službe u Avganistanu, kao i na drugim mestima „o kojima nema slobodu da priča“.

Nakon povratka u Sjedinjene Države, Graš je radio kao viši specijalista u Nacionalnoj geoprostorno-obaveštajnoj agenciji (NGA) do aprila 2023, gde je radio na neidentifikovanim letećim objektima. Položio je brojne testove, uključujući i poligraf, nakon čega su mu „poverene neke od najintimnijih državnih tajni“.

Kao rezultat toga, dobio je potpun pristup poverljivim materijalima u okviru radne grupe za NLO, koja je bila angažovana u „potrazi za tehničkim vozilima neljudskog porekla”, čijih elemenata američke vlasti imaju „u dovoljnim količinama”.

On je takođe priznao, da u početku nije verovao informacijama sa kojima je uspeo da se upozna, ali su mu potom postojanje izvesnog tajnog programa potvrdili, bivši visoki obaveštajci koje je poznavao tokom svoje karijere.

Zašto ima toliko izveštaja o NLO?

Ranije ove godine, američka obaveštajna zajednica je saopštila da su od avgusta 2022. američke obaveštajne agencije primile 510 izveštaja o neidentifikovanim letećim objektima.

Tako su u periodu do 5. marta 2021. primljene 144 prijave takvih objekata za ukupno 17 godina posmatranja, navodi se u izveštaju. Od tada, obaveštajne agencije su saznale za još 247 viđenja. Osim toga, dok su stručnjaci pripremali izveštaj, otkrili su da još 119 NLO izveštaja nije uzeto u obzir u statistici.

Više od polovine ovih objekata imalo je „neugledne karakteristike“, a njih 26 stručnjaci su prepoznali kao dronove. Još 163 predmeta, prema podacima obaveštajnih službi, ispostavilo se da su baloni ili su im bili „slični“. Stručnjaci su šest fenomena povezali sa vremenom, pticama ili krhotinama bačenim u vazduh.

Međutim, stručnjaci nisu uspeli da objasne 171 fenomen. Neki od ovih „nekarakterističnih aviona“ su pokazali neobične karakteristike leta i operativne sposobnosti, koje zahtevaju dalje proučavanje.

Krajem marta 2023. godine postalo je poznato da Ministarstvo odbrane SAD ima snimak tri NLO-a oborenih iznad Aljaske, ali su materijali poverljivi i ne mogu da se objave. Ranije, juna 2021-ve, američka nacionalna obaveštajna služba je prepoznala NLO kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Koji su još slučajevi navodnih viđenja NLO-a bili?

Postoji nekoliko slučajeva visokog profila, koji se navodno odnose na masovna viđenja neidentifikovanih letećih objekata u Sjedinjenim Državama. Jedan od najpoznatijih je takozvani „Rozvelov incident“.

Na Dan nezavisnosti, 4. jula 1947, u Novom Meksiku, farmer Vilijam Mak Brazel otišao je da proveri svoje stado ovaca posle jake grmljavine. U isto vreme, na padini u pustinji, jedan zemljoposednik je ugledao čudne fragmente misterioznog objekta.

Štaviše, prema farmeru, u blizini su ležale prozirne kugle unutar kojih su se mogle uočiti humanoidne figure. Brazel je o otkriću obavestio šerifa, a o ovom slučaju je govorio i u eteru jedne lokalne radio stanice.

[adsenseyu4]

Nešto kasnije, pukovnik vazduhoplovstva Vilijam Blanšar, naredio je da se objavi zvanična izjava da je pronalazak zaista „neidentifikovan leteći objekat“. Međutim, nakon „detaljnijeg ispitivanja“ u vazduhoplovnoj bazi, „pokazalo se“ da je NLO običan meteorološki balon.

O incidentu se nije govorilo skoro 30 godina, sve dok krajem 1970-ih, načelnik obaveštajnog odeljenja 509. vazdušnog krila, major Džesi A. Marsel, u jednom intervjuu nije priznao da je verzija meteoroloških balona falsifikat, i da je vojska zapravo bila svedok misterioznih artefakata, poput folije koja se posle gužvanja i savijanja vraća u prvobitni oblik, čudnih simbola, i laganih, ali u isto vreme super-jakih šipki.

Ova priča je bila široko rasprostranjena u štampi dve decenije, sve dok 1994. godine američko vazduhoplovstvo nije objavilo zvaničan zaključak nove istrage, da se srušio objekat koji je bio deo projekta „Mogul“, vojnog programa za praćenje nuklearnih testova pomoću balona sa mikrofonima u blizini Rozvela, lansiran u velike visine.

Jaroslav Gronski za RBC Life

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social