SPREMAJU SE ZA TOTALNI RAT: Rusija sprovela uspešan test nacionalne internet alternative

Rusija je objavila uspešan test svoje nacionalne internet alternative – Runet.

Prema Tass-u, vežbe su sprovedene 23. decembra i imale su za cilj da obezbede stabilnost mreže.

Šef ruskog Ministarstva komunikacija Aleksej Sokolov rekao je da je test pokazao da je zemlja spremna da održi integritet mreže „u slučaju pretnji“.

On je izjavio:

 „Rezultati vežbi su pokazali da su, generalno, i vlasti i telekom operateri spremni da efikasno reaguju na nastale rizike i pretnje, kako bi se obezbedilo stabilno funkcionisanje Interneta i objedinjene telekomunikacione mreže u Ruskoj Federaciji“.

Na mreži je izvršen niz testova. Oni su uključivali testove za obezbeđivanje integriteta i sigurnosti mreže od spoljnih snaga, još jedan test fokusiran na osiguranje zaštite ličnih podataka koji se dele preko ćelijskih mreža.

Očekuje se da će Internet of Things (IoT) postati sve značajniji. Vlada je istraživala rizike za IoT uređaje kako bi pronašla načine za ublažavanje bilo kakvih problema.

Kritičari inicijative su rekli da će ruska vlada imati mnogo više kontrole nad sadržajem koji se distribuira i da će moći da blokira da sadržaj iz ostatka sveta dođe na Runet.

Dugoročno, Rusija će možda nastojati da sledi kinesku ulogu u razvoju autohtonih alternativa na već popularnim veb uslugama. 

Webtribune.rs