Naslovnica SPEKTAR Sprema se nešto krupno?! Američki izviđački avioni ponovo iznad Srbije!

Sprema se nešto krupno?! Američki izviđački avioni ponovo iznad Srbije!

Osmatračka letelica imala je uključeni transponder tokom ove operacije. Američka izviđačka letelica Bombardier Challenger 650 ARTEMIS opet je izviđala jugozapadnu granicu Srbije.

Ovo izviđanje došlo je posle skoro sedam dana od kada je predsednik Srbije obelodanio da članice NATO i takozvana KBS samozvanih vlasti u Prištini, sprovode osmatračke leteove u blizini granice sa Srbijom.

Kako se vidi, osmatračka letelica imala je uključeni transponder tokom ove operacije.

Bombardier Challenger 650 po svojoj usataljenoj šemi, poleteo je iz 71. vazduhoplovne baze Miahil Kogaličeanu u Rumuniji, usmerio prema mađarskom vazdušnom prostoru i let nastavio uz granicu Mađarske i Srbije, a onda na tromeđi Mađarske, Srbije i Hrvatske ušao u vazdušni prostor Hrvatske leteo uz granicu sa Srbijom, ušao u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i obavio nekoliko kružnih letova na pravcu Tuzla-Sarajevo-Međugorje osmatrajući Srbiju.

Najzanimljivije jeste izjava predsednika, da su pojačani izviđački letovi kako bespilotnih letelica, tako i osmatračkih letećih platformi i dronova u okruženju, sa izviđačkim namerama prema Srbiji.

Vučić je takođe naveo, da su švedsko-nemačke osmatračke platforme uključene u osmatranje teritorije Srbije iz okruženja, i prikupljaju podatke.

Bombardier Challenger 650 ARTEMIS koristi se nad Evropom od novembra 2021 godine. U pitanju je sistem za izviđanje i praćenje ciljeva na više misija. Naime, to je senzorska platforma smeštena u poslovni avion tipa Bombardier Challenger 650 ARTEMIS.

Ovaj avion za sad intenzivno koristi Evropska komanda američke vojske.

Letelica je nastala u okviru Pentagonove vizije letelice, koja će pružiti putem mreže senzora sve potrebne informacije za komandovanje i upravljanje jedniciama na terenu.

Letelica je opitovana više meseci pre dolaska u Evropu početkom novembra 2021. Najviše je ispitivana u Arizoni.

Zapravo, ARTEMIS je zamena za odsluženi RC-12 Guardrail, koji je takođe angažovan na poslovima u osmatranju ruske vojske na istoku Evrope.

Ono što je za sad poznato o ovom avionu jeste, da letelica ima više senzora za prisluškivanje. Artemis, kojim upravlja američka privatna vojna kompanija Leidos, opremljen je senzorima za obavljanje ovih vrsta misija.

(TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social