Naslovnica ŽIVOT ŠOKANTAN PREOKRET: Ovo što vidite na slici NE SME DA SE JEDE...

ŠOKANTAN PREOKRET: Ovo što vidite na slici NE SME DA SE JEDE ZAJEDNO, i još mnogo toga EVO ZAŠTO

krastavac-i-paradajz salata

Ne treba mešati krastavac i paradajz i jesti ih istovremeno! Ovaj koncept vam možda prvobitno neće imati smisla ali kako starimo, shvatamo da ne možemo baš jesti sve sa svačim.

Određena hrana će početi da utiče drugačije na vas, kao i određene kombinacije hrane.

Svi mi mislimo da je činija voća ili povrća najbolji obrok koji čovek može pojesti. Mi seckamo razno voće i povrće za salatu koje nađemo u frižideru, iscedimo limun preko njih, dodamo malo soli i verujemo da je to najzdravije nešto šro možemo konzumirati. Međutim, to nije pravi način?

[adsenseyu1]

Da li možemo jednostavno pomešati bilo koju vrstu hrane?

Druga stvar o kojoj treba misliti je na kakvim ste lekovima.

Ispostavlja se da ono što jedete uz uzimanje lekova može biti podjednako važno kao i samo uzimanje lekova. Evo i zašto: Istraživanje pokazuje da pojedine namirnice mogu izbrisati određene efekte vaših lekova. Ili pak mogu prouzrokovati ozbiljne, čak i opasne reakcije.

Kelj je odličan za vas – uglavnom. Ukoliko pijete neke lekove on može imati loše posledice po vas. Isto važi i za sok od grejpfruta i druge zdrave vrste hrane i pića, kao i druge uobičajene poslastice.

Sve vrste prirodnog voća i povrća su dobre za vas ali možda niste svesni toga da određene vrste ne treba mešati! Uzmite za primer krastavac i paradajz.

Krastavac i paradajz su odlični za naše telo. Oboje su bogati vodom, antioksidantima, hranljivim materijama i vitaminima. Međutim, ne treba ih mešati istovremeno! To je zbog toga što jedno od njih se probavlja sporo a drugo brzo!

Kada konzumiramo namirnice sa takvom razlikom u brzini probavljanja, to može prouzrokovati dosta nuspojava. Lakši sastojak će samo proći kroz creva jer je prvi potpuno probavljen.

To rezultuje fermentacijom hrane u stomaku, što je čini potencijalno otrovnom!

Još jedna kombinacija koje se treba čuvati…

Izbegavati voće nakon obroka?

Voće sadrži jednostavne šećere koje nije potrebno probavljati. Iz tog razloga oni neće ostati dugo vremena u stomaku. Druge namirnice, poput onih koje sadrže dosta masti, proteina i skroba, duže ostaju u stomaku jer im je potrebno  duže probavljanje.

[adsenseyu5]

Stoga, ukoliko jedete voće nakon obroka, šećer iz voća će predugo ostati u stomaku i fermentirati.

Još 7 kombinacija koje treba izbegavati:

Makarone sa sirom

Iako je ovo vrlo popularan i ukusan obrok, ne treba ga konzumirati. To je zato što su makarone bogate skrobom, koji ima različito vreme probavljanja od proteina. Iz tog razloga ta kombinacija za rezultat ima fermentaciju i probleme sa varenjem.

Meso i sir

Ovo je još jedna kombinacija koju treba izbegavati jer nikada nije dobra ideja konzumirati previše proteina u jednom obroku.

[adsenseyu4]

Povrće i sir

Konzumiranje ovog dvojca će samo završiti nadimanjem.

Hleb/rezanci i sok od pomorandže

Nikad ne mešajte hleb ili rezance sa sokom od pomorandže jer kiselina koja je neophodna za probavljanje soka može uništiti enzime koji su potrebni za probavljanje skroba.

Dinja i lubenica

Nikad ih nemojte jesti zajedno jer bi trebale da se konzumiraju odvojeno.

Banane i mleko

Ovu kombinaciju treba izbegavati jer, pored toga što je ukusna, takođe usporava probavu.

Voće i jogurt

Omiljen doručak mnogima (uz žitarice i med izgleda kao savršena kombinacija). Na žalost, usporava probavu i šteti crevnoj flori.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu6]